Изкуството непрекъснато се променя, но има класики, които остават вечни. Не, че не сме виждали опити за съвременни интерпретации, които не отговарят съвсем на оригиналните истории...

След последните събития от другата страна на Океана обаче цензурата "посегна" на една емблематична историческа драма. Става въпрос за лентата "Отнесени от вихъра", която беше свалена от американската стрийминг платформа HBO Max заради расизъм, съобщи The Wall Street Journal.

Цензура

Филмът отдавна търпи критики заради романтичното представяне на робството. От HBO съобшиха, че може да върнат отново заглавието в платформата, но то ще бъде придружено с бележки по съдържанието. Причината за това са "конфликтните и противоречиви теми", които предизвикват дебати сред публиката.

Историята

Рекордьорът по най-много продадени билети - „Отнесени от вихъра“ (1939 г.), е историческа романтична драма на режисьора Виктор Флеминг.  Филмът е направен по едноименния роман на Маргарет Мичъл от 1936 година и в главните роли виждаме Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. И макар че в днешно време доста се засили критиката към сюжета, лентата в продължение на 20 години е рекордьор по най-много получени награди "Оскар" - 10. Надминават я само "Бен-Хур" (1960 г.) и "Титаник" (1997 г.) с по 11 отличия на Академията.

Историята разказва за събитията от Гражданската война, на чийто фон красавицата Скарлет О'Хара се опитва да оцелее и да възстанови начина си на живот. Заедно с това обаче прави всичко възможно да открие истинската любов.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.