Тамянът е втвърдената смола на  дървото Босвелия. За свойствата му се знае от далечни времена. В Библията е описан като царя на маслата и скъпа разменна единица, равна на златото.

Днес запалването на кандило с тамян се прави с цел да прочисти дома от зли сили и да донесе здраве. Горенето е символ на изкупление, а пушекът, който се издига, е символ на възхвала към Бога.

В специално кадило се поставя въглен, върху който се слагат тамяновите топчета. Колкото по-нагорещен е въгленът, толкова по-силно ще пуши тамянът.

Кадената трапеза е задължителен обреден елемент за християнското семейство. Традицията повелява такава да бъде вечерята на Бъдни вечер, Нова година и на Йорданов ден.

На Бъдни вечер обикновено най-възрастният човек в семейството изпълнява ритуала. С кадилото в ръка се обикалят стаите, дворът и всички помещения, за да се пречистят.

Следва всички да се съберат около празничната трапеза и храната също да бъде прекадена. Оставя се място и за покойните близки. Вярва се, че тамянът не само освещава храната, а и предпазва от уроки и зли орисници и магьосници. Орехите и свещта от тази вечер се запазват са следващите кадени вечери.

Нова година или последният ден от месец декември е втората вечеря. Приготвената храна вече не е постна. Трапезата е изобилна и присъстват месни деликатеси. В центъра на масата трябва да се сложи баницата с късметите. Традицията казва, че главата на семейството трябва да завърти тавата 3 пъти и парчето, което се падне срещу него, се отделя и се слага под иконата. След това всеки си избира парче. Завъртането се прави като гарант, че всеки сам е избрал късмета си.

На Йорданов ден се прави третата кадена вечеря. На трапезата, подобно на Бъдни вечер, присъстват постни храни: погача, сарми, боб и вино. Народно вярване гласи, че в навечерието срещу празника, небето се отваря и желанията, изречени тогава, се сбъдват. На самия празник се извършва освещаване на водата. С този ден завършва цикълът от така наречените „мръсни дни“.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.