Сигурно на всички вече им писна да слушат и четат за коронавируса, но за момента той определя ежедневието ни. Заради пандемията тази година театрите ще отбележат Международния ден на театъра (27 март) при затворени врати. Хубавото е, че пък това страхотно изкуство намери начин да продължи своята дейност, като междувременно стане по-достъпно за масовата аудитория.

Честит празник на всички театрали, както и на всички любители на сценичните превъплъщения.

История на празника

Отбелязва се от 1961 г., когато на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО е избрана тази дата. Тя е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на почитателите си размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Отбелязване на празника

Принципно се отбелязва с различни културни събития, но за първи път в историята това няма да се случи. Театралните представления вече се излъчват онлайн.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.