На всички е ясно, че светът не съществува от вчера, така че все някак са се разбирали и древните хора. И в този ред на мисли, няма как да не са имали имена, за да се обръщат един към друг. Разбира се, това може официално да се потвърди чак след появата на писменост. А първата легитимна система за писане се появява някъде около 3200 г. пр. н. е., така че по-голяма част от човешката история преди това е загубена.

Ето ги най-старите известни имена на света

Kushim - 3400-3000 пр.н.е.

Древен Шумер

Въпреки че има известен дебат кое точно е най-старото име на света, повечето изследователи смятат, че е Кушим. Използвано е в периода 3400-3000 г.пр.н.е. Изненадващо обаче доказателствата, открити за съществуването на това име, не разкриват, че то е на владетел. Находките говорят за счетоводни отчети, заради което някои специалисти смятат, че това е име на професия. И все пак повечето изследователи приемат, че става въпрос за име на човек.

Gal-Sal и Slaves - 3200-3100 г.пр.н.е

Древен Шумер

Преди години археолози попаднали на шумерска глинена плоча, на която са изписани три имена - Гал-Сал и на двама роби Enpap-x и Sukkalgir. Изследователите смятат, че най-вероятно Гал-Сал е бил собственик на Enpap-x и Sukkalgir, тъй като имената им са до символите за мъжки и жени роби. Въпросната плоча е от същия период, в който съществува името Кушим. 

Iry-Hor - 3200 г.пр.н.е.

Абидос, Египет

Ири-Хор е името на тайнствен фараон, който може би е бил първият истински цар на региона. Неговото съществуване обаче е оспорвано, въпреки разкопките на гробницата му. Причината за съмнението относно значението му е фактът, че името му е написано в архаични йероглифи. И все пак повече разкопки в Абидос и откриването на друг надпис на името на Ири-Хор през 2012 г. потвърждават, че той действително е съществувал. Гробницата му има сходни размери с тези на Ка и Нармер, двама от най-ранните потвърдени египетски фараони, което категорично подкрепя вярването, че Ири-Хор също е бил фараон.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.