На 14 феврури по стар стил българите празнуват празника на лозата и виното Трифон Зарезан. Обичаят е свъзан с първата обработка на лозата за новата календарна година - пролетното ѝ зарязване. На този ден празнуват Трифон, Лозан, Радко, Радка и Рачо.

                                     

Празничният обичай

Приготвянето на обредна храна е изцяло женско задължение - питка, варена или пълнена кокошка, сланина, туршия и др. Приготвя се също така и бъклица с червено вино, украсена с чемшир и червен конец. Мъжете взимат приготвените ястия и бъклицата с вино и се отправят към лозовите масиви. 

                                      

Всеки мъж зарязва своето лозе, прекръствайки се, след което полива с вино около зарязаната клонка и изрича молитва. Три лозови пръчки се втъкават в голяма китка от босилек.

                                      

След обреда всички се събират на трапезата, която е предварително грижливо подредена върху тъкани черги на земята. Стопанката на дома изнася вино в бял котел и го дава първо на домакина да отпие, след което отпиват и всички останали гости на трапезата. Останалото вино в котела се плисва върху домакина и се изрича благословията:

Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!. Царят отговаря на благословията с „Амин“.

                                        

След като се нахранят, всички заедно излизат навън и отиват в центъра на селото и играят хоро заедно с останалите си съселяни. Денят е известен още като празникът на "Свети Трифон" и "Трифоновден".

45 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.