Не ви омръзна да слушате само негативни коментари по отношение на родината ни?! Да, ами нека тогава си припомним сънародниците ни, които са допринесли изключително много за прогреса и развитието на българската култура и история. Всеки един от тях успешно е представил и прославил страната ни и, не на последно място, е оставил траен отпечатък в световната история.

Поводи за национална гордост

  • Първият компютър

Едва ли има човек, който да не е чувал за Джон Атанасов. Родом е от село Бояджик, Ямболско. Този човек успява да промени из основи облика на човешката цивилизация благодарение на първия цифров компютър, който изобретява. Именно тази машина е в основата на цялостната компютърна система, която ние днес използваме.

  • Автоматичните скоростни кутии

Може би досега не сте чували за Румен Антонов, но именно той е човекът,  който изобретява 6-степенната скоростна кутия, която се използва от световноизвестни марки като "Пежо", "Рено" и "Тойота".

  • Шестият сърдечен тон

Използвани и третирани като показатели на сърдечната дейност, сърдечните тонове са звуците, които се чуват от биещото сърце при изпомпване на кръв. През 1974 г. Иван Митев потвърждава наличито на шести сърдечен тон в разработена от него самия научна статия.

  • „Златната плоча на Вояджър”

През 1977 г. американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са изпратени успешно на мисия в космоса. Прикрепена към двата апарата е и "Златната плоча на Вояджър", която освен снимки съдържа и музикални произведения на 55 езиика. Едно от тези произведения е "Излел е Дельо хайдутин" на великата българска народна певица Валя Балканска.

  •  Първият боен полет, в който е взела участие жена

Името на тази жена е Райна Касабова и е българка! По врема на Балканската война Райна е едва на 15 години и е доброволка в полевата болница в Одрин. През 1913 г. тя е жената, която взима участие в боен полет със самолет "Воазен", начело с командир Стефан Калинов. Така млада българска дама записва името си в световната история като жената пионер в авиацията.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.