През шестнадесети век Флоренция е била дом на най-големите таланти на Ренесанса - сред тях неподражаемите Леонардо да Винчи и Микеланджело Буонароти. Първият е най-известният гений зад масла като "Мона Лиза" и "Тайната вечеря". Вторият е създал "Пиета", "Давид" и е изрисувал тавана на Сикстинската капела.

 

Всеизвестна е враждата между Микеланджело и Да Винчи. Дори биографът им Вазари казва, че те са изпитвали "силна неприязън един към друг", но не обяснява на какво се дължи тя. Леонардо и Микеланджело се открояват като силни личности с две непримиримо противоположни нагласи към изкуството. Да Винчи дълго търсил истината, докато Буонароти преследва през целия си живот смисъла на самото изкуство.

Двамата често правят еднакви неща, но по различни причини. И Микеланджело, и Леонардо разрязали трупове, за да научат повече за анатомията. Леонардо се опитал да открие истината на един жест, за да представи по-добре действията и емоциите, докато Микеланджело просто проявявал интерес към изработването на нуди. Важно е да се отбележи, че Да Винчи никога не рисувал голи тела. Давид (на Микеланджело) е пряк резултат от анатомичните му изследвания. Накратко, анатомията е засегнала двамата велики по различен начин.

 

Сикстинска капела, Микеланджело

Тяхното съперничество е една от най-големите художествени вражди в историята. В зашеметяващия си роман "Масло и мрамор" Стефани Стори си представя историята зад техните бурни отношения. Микеланджело е новак в света на изкуството, но желае да си направи име. Да Винчи е с години по-възрастен и вече е на върха на кариерата си - това са причини, твърди тя, които подклаждат враждебността. И когато Леонардо губи Давидовата поръчка от Микеланджело години по-късно, това само разпалва пожарите на враждата. И така започва доживотно съперничество, което подхранва ревността, амбицията и най-големите шедьоври на историята. Истината е, че всеки творец има нужда не само от муза, но и от стимул. А какъв по-добър стимул от това твоят съперник – гигант да живее в същото време, в което и ти?

216 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.