На 6-ти януари православната църква чества Йордановден (Богоявление). На този ден Свети Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, покръства Исус Христос във водите на река Йордан. От там идва и името - Йорданов ден.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Според народните поверия, в навечерието срещу празника, небето се отваря и се сбъдват изречените на глас желания. С този празник цикълът на така наречените мръсни дни се затваря. На Йорданов ден се приготвя трета от Коледните вечери. Масата трябва да се прекади с тамян, а храната да бъде само постна.

По традиция на този ден се извършва водосвет. Затова на много места наричат този ден Водици или Хаскане - в Родопския край. Прави се ритуално кръщение, като свещеникът хвърля кръста във водата. Мъжете се хвърлят, за да го извадят. Казват, че който хване кръста, ще бъде здрав през цялата година.

В град Калофер всяка година на празника се завърта зрелищно мъжко хоро. Калоферци обличат народни носии, хващат се за рамене и играят в ледените води на река Тунджа.

Всяка година смелчаците да навлязат в дълбоките води се увеличават. Каква ще бъде годината се определя на този ден!

Старите хора казват, че ако водата в нощта преди Йорданов ден замръзне, годината ще е здрава и плодовита. Друго поверие гласи, че ако болен се измие с водата, в която е бил хвърлен кръста, ще оздравее. С тази вода се мият ръцете и очите на всички, ръси се и вкъщи, за да бъдат здрави хората, а годината лека.

С осветената от свещеник вода пък се замесват 3 ритуални питки. Едната остава за къщата, другата е за гостите, а третият хляб, заедно с бутилка вино, се оставя за пред къщата. 

Казват, че на имен ден не се канят гости предварително и всеки, който чукне на вратата трябва да бъде приет и нагостен. Бъдете подготвени, ако носите имената:Богомил, Божан, Божана, Данчо, Йордан, Йорданка, Найден, Боян, Бояна, Божил, Бончо, Борислав, Божидар, Боголюб, Данка и Бистра.

48 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.