Дори и да не сте суеверни, вероятно много от вас проверяват джобовете си за пари, ако случайно ги закука кукувица. Каквото и да си говорим, че българинът не се „връзва” на подобни „бабини деветини”, както се казва, подсъзнателно се поддаваме на тях. И затова нека да разгледаме какво точно символизира тази птичка.

Предвестник на пролетта

Смята се, че кукувицата е предвестник на пролетта. Ако трябва да сме честни, това пернато не е единственото, което се свързва с раззеленяването на природата, но другите не могат да се мерят с него.

За вълшебството на кукането

В песните кукувицата е възпята като Божи пратеник на земята, за да извести края на зимата. Затова се вярва, че тя пробужда природата за нов живот. Според народните поверия „Както те закука кукувицата, така ще караш цялата година…” Ако те завари с пълен джоб, така и ще ти върви. Ето защо повечето хора проверяват за пари в джоба си. Ако пък си на път, това означава, че ще пътуваш цяла година. В случай че кукувицата те закука и си влюбен, да знаеш – на любов ще ти върви.

Още поверия

  • Чуе ли болен кукувица, през тази година няма да умре.
  • Най-лошата клетва е „Кукувица да не чуеш”.
  • На сън ако чуеш кукувица, очаквай добра новина.
Легендата за една кукувица

Някога живели брат и сестра. Братът се казвал Куку и бил много спретнат и трудолюбив, за разлика от сестрата. Той непрекъснато ѝ се карал и когато вече не можел да я търпи, избягал далече и я оставил сама. Тогава тя се разкаяла и започнала да плаче и да го вика. Помилила се на Бог да я превърне в каквато птичка поиска той, за да може да хвръкне и да намери брат си, а когато го намери, да му поиска прошка.

Господ чул молбата ѝ и се смилил над сестра. Така я превърнал в кукувица, която от тогава до днес обикаля света, за да търси брат си и затова вика „Куку… Куку”. Братът обаче мълчи, само нощно време излиза и ѝ отговаря „Чух… Чух..” (бухалът). Така тя го чува, но не го вижда в тъмното. На сутринта пак хвърчи и още по-силно го вика, само че той не се обажда.

По този начин сестрата го търси до Еньовден и като види, че той не се обажда, тя млъкне. Мълчи до следващата година до Благовец.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.