Ето че и тазгодишният Великден почти дойде. На Велики понеделник започва Страстната седмица, позната още като седмицата на страданията. Тя символизира последните седем дни от живота на Исус Христос, преди неговото възкръсване.

Защо „страстна”?

В съвременния език страстта свързваме със съвсем различни неща. Но при славяните това била думата за страдание. По тази причини седмицата преди Великден се нарича страстна и в нея се почитат последните дни на Спасителя – неговите страдания, смърт и погребение.

Православен календар

Според него всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез своята жертва. През първия ден от седмицата – Велики понеделник, Исус влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Гони ги от там, защото храмът е дом за молитва, а не за търговия.

Велики вторник е денят на смирението. Исус прекарва в нравствени напътствия и разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, както и тази за талантите. Велика сряда е деня на предатеството, защото тогава Юда уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника.

Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря, след която Христос взима хляб, благославя го, разчупва го, раздава на учениците си и казва: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдига чашата и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете." След причастието Христос казва пред учениците си, че ще бъде предаден. Малко след това отива да се помоли в Гетсиманската градина, където остава до залавянето си.

На Разпети петък е разпнат Исус Христос и затова това е ден, посветен на неговите страдания. В този ден се спазва строг пост и не се позволява никаква храна. Може да се пие само вода. Велика Събота е свързана с оплакването на Исус Христос от майка му Св. Богородица и жените-мироносици. В полунощ срещу неделя с празнично богослужение и камбанен звън се провъзгласява Възкресението Христово.

Поверия

От днес започва голямото великденско почистване, задължително за всеки дом. Също така понеделник е последният от дните, в които може да се пътува, но в настоящата ситуация в това отношение сме малко ограничение, така че няма да ни е трудно да спазим условието.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.