"Черно като дявола, горещо като ада, чисто като ангел и сладко като любов!", така само в една своя фраза френският държавник Шарл Морис дьо Талейран описва кафето още през 18-19 в.

Легенда за кафето

Легендата разказва, че през 10 век в планините на Етиопия живял козарят Калди. Една нощ той забелязал, че козите от стадото му се държат необичайно. Вместо да спят спокойно, както винаги по това време, те били будни, бодри, подскачали и се гонели. Козарят решил да разбере каква е причината за това странно поведение и открил нещо, което станало много популярно в целия свят.

Не след дълго край Калди минал един дервиш и пастирът му разказал за плодовете на кафето. Монахът набрал няколко шепи и ги стрил, след което ги смесил с гореща вода. Скоро той и останалите монаси започнали да снабдяват други манастири с плодовете "кафа". Нарекли ги така по името на етиопската област, в която били открити.

Кафето в днешно време

Като една от най-употребяваните напитки, днес кафеените растения се отглеждат във ферми и плантации в повече от 50 страни. Първият в света магазин за кафе е открит в Истанбул, Турция, през 1475 г. Кафето бързо станало толкова популярно, че султанът го забранил. Забраната обаче нямала почти никакъв ефект и пиенето на кафе печелело все повече привърженици. 

Според проучвания откриването на кафето дало на света една нова необикновена ободряваща напитка. На места дори го използвали като лекарство. Смята се, че за една година в света се изпиват 400 милиарда чаши кафе. Така горещата напитка печели широка популярност, а днес едни от любимите места за отдих на голям брой хора са именно стилните и уютни кафенета, където напитка се поднася в красива чаша, а ароматът ѝ може да бъде усетен от далеч.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.