Върволицата от януарски празници продължава с почитането на Свети Антоний Чудотворец на 17.01. В превод от римски името на светеца означава "безценен".

Но защо не трябва да се работи на Антоновден?
Старите хора са го казали много точно. Ако държиш на крепкото здраве през годината, почитай празничните дни. Според народните вярвания жените не трябва да плетат, шият или да докосват вълна. Ако обаче някак се набодат, раните им няма да заздравеят, поне не лесно. Не се готвят също така варива, за да не събудите шарката.

Как да бъдем по-здрави тази година?
Месят се медени или содени питки, които се намазват с петмез и се раздават на близките. Една от тях се оставя за „белята“ - така наричали чумата от страх да произнесат истинското ѝ име.

А кой всъщност е Свети Антоний?
За битието на светията е писано много. Животът го оставя сирак, когато е на 20 години и така той наследява богатството на родителите си. Заедно с това обаче трябва да се грижи и за малката си сестра. Отговорна задача, но как да се справи с нея и с живота като цяло, разбира с мощта на Бог.

Антоний раздва всичко, което има, поверява сестра си на девически дом и се оттегля от света. Започва  живот на въздържание, заселвайки се в една скална египетска гробница. Там е подложен на множество изкушения, целта е да укрепи духа си. В едно от изпитанията в гробницата нахлуват мечки, змии, скорпиони и бикове. Те го повалят, като му нанасят тежки рани.

Свети Антоний обаче не изгубва вяра и показва мъжество. Именно тогава се появява светъл лъч, раните му били излекувани и един глас му обещва да прослави името му и да му помага. 

Така той бил надарен със чудотворната сила да лекува.

Антоновден се счита за празник и на ковачите!

Кой трябва да почерпи: Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.