Чесънът е истински "склад" за хранителни вещества и витамини. Може да не обичате миризмата му, но не може да се пренебрегне ефектът му и към вкусът на ястията, и към способността му да засилва имунитета.

Но за да извлечете 100% от ползите му, той трябва да се съхранява правилно. И ако си мислите, че е достатъчно само да го пъхнете в килера, то тогава много бъркате!

Ето кои са най-добрите начини за съхранение на чесън.

Общи правила за съхранение на чесън

След като извадите чесъна от почвата, в никакъв случай не трябва да го оставяте веднага в килера, в противен случай той ще загние. Ето няколко правила, които ще ви помогнат да запазите чесъна свеж и вкусен за дълго време:

Пресният чесън трябва да се суши на сухо място, но не на пряка слънчева светлина.

Веднага след като изсъхне, отстранете остатъците от земята, отрежете корените и стъблата.

Сортирайте чесъна и изхвърлете всички повредени скилидки. Все пак ви трябват само най-качествените.

Разпределете чесъна на малки порции в контейнери и съхранявайте на тъмно и сухо място. Температурата да е не е повече от пет градуса.

Съвет: Проверявайте запасите си от време на време. По време на съхранение някои от скилидките може да се развалят. Отстранете всички загнили или изсъхнали скилидки, за да не започнат да развалят останалите. В противен случай можете да загубите цялата реколта.

Как да съхранявате чесън: няколко начина

Чесънът за зимата може да се съхранява не само в контейнери, но и по няколко други начина. Например, на връзки, в растително масло, в сол или с помощта на други методи.

Съхранявайте чесъна на плитки

Нашите предци са използвали този метод, така че това е най-сигурният начин за съхранение на чесън през зимата. Методът е много прост:

От изсушени стебла на чесън се сплитат плитки или венци, след което се окачват на тъмно и сухо място.

Методът добре спестява място в килера. Но трябва да проверявате от време на време дали всичко е наред с чесъна и дали изсъхва.

Съхранение на чесън в сол, брашно или пепел

Чесънът може да се остави в сол за цялата зима без проблеми и дори да не се проверява повторно - няма да се развали. За този метод трябва да изсипете 2-3 см сол в съд, след това да поставите чесъна и да поръсите върху него нов слой със сол. Изсипваме още 2-3 см отгоре и оставяме за зимата, покрито с капак. Нищо няма да стане с чесъна, той ще остане свеж и няма да изсъхне.

Чесънът може да се съхранява и в брашно, тъй като абсорбира излишната влага. Принципът тук е абсолютно същият като при солта

Ако имате камина, запасете се с пепел и можете да съхранявате чесън в нея. За това ще ви трябват картонени кутии. По същия начин, както при солта, поръсете чесъна и той ще остане свеж за дълго време.

Съхранение на чесън в люспи от лук

По същия начин, както при солта, брашното и пепелта, чесънът може да се съхранява в люспи от лук. Този метод е много прост, но ефективен. Просто поръсете чесъна с люспи от лук в кошница или картонена кутия и го поставете в килера.

Съхранение на чесън в торба

Сложете приготвения за съхранение чесън в ленена торба и можете да го оставите така за зимата. За най-добър ефект торбата трябва първо да се държи в концентриран солен разтвор и да се изсуши.

Можете също да закачите чесън в мрежа. Но ако използвате този метод, не забравяйте да проверявате чесъна за развалени скилидки от време на време.

Съхранение на чесън в растително масло

Първо стерилизирайте малки стъклени бурканчета. Докато се стерилизират бурканите, обелете скилидките чесън, сортирайте ги и оставете най-добрите. Разпределете чесъна в бурканите и налейте олио, а след това затворете бурканите.

Можете да добавите розмарин, черен пипер на зърна към чесъна. Оставете буркани с чесън или в хладилника, или в мазето. Основното е, че мястото да е хладно и тъмно.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.