Много хора си поръчват кафе без да се замислят за определени неща и това е разбираемо - чашата добро кафе е всичко, от което се нуждаете.

За бариста обаче приготвянето на кафе и отношението на клиентите е много важно. Ето 10 неща, които няма да чуете от бариста, но те биха искали да знаете:

1. По-голямата чаша не означава повече кафе

Всяка кафе напитка се основава на порция еспресо. Тогава всичко зависи от количеството мляко. Ако искате по-силна напитка, тогава си струва да поискате допълнителна доза еспресо.

2. Приготвянето на перфектната чаша еспресо е изкуство

Перфектното еспресо зависи от много фактори:

Качество на кафеното зърно.

Продължителност на печене на зърна.

Видът на кафето.

Правилна температура на водата.

Конкретният брой грамове смляно кафе на чаша.

Конкретното време за извличане (при натискане на бутона на кафемашината извличането започва и може да продължи от 18 до 30 секунди).

3. За да се научи как да прави кафе, бариста ходи на специални курсове

Има училища за бариста, които преподават историята на кафето, цялата гама от напитки и как правилно да се прибавя млякото.

4. Латте изкуството не е само декорация

Ако вашата напитка има красива рисунка, направена от специалист, тогава консистенцията на пяната е отлична, а кафето е приготвено правилно. Ако моделът е размазан или латето не се пени нормално, тогава то е било лошо подготвено.

5. Ако бариста казва, значи това е истина

Естествено, това се отнася за кафето. Ако поискате кафе без кофеин, тогава ще ви направят това кафе. Не питайте отново, няма смисъл да ви заблуждават.

6. Понякога собствениците на мобилни кафенета купуват евтино кафе и го продават като реномирана марка.

Разбира се, клиентите не забелязват това.

7. Бакшиш

Да, кафе напитките не са евтини, но бариста винаги е благодарен за бакшиша, който оставяте. Това го мотивира още повече и той ще се радва да обслужи следващия клиент. Те вярват в кармата - направи добро, така че то да се върне при вас.

8. Трябва да чакате дълго, заради тези, които обичат да говорят

Има клиенти, които говорят по телефона, докато отива до бара и започват да избират напитката, която искат. По-добре да изберете предварително, за да не забавяте останалите.

9. Истинският макиато се прави без захар и се добавя само петънце мляко

Много хора объркват името на напитките и очакват, че например в макиато ще има много мляко. Всъщност пълното име на напитката е „еспресо макиато“, а от италиански може да се преведе като „оцветено кафе“, тоест еспресо, към което е добавено „петънце“ от мляко.

Също така си струва да се отбележи, че „лате“ на италиански се превежда като мляко, така че е правилно да се каже „latte macchiato“, тоест оцветено мляко - мляко, към което е добавено малко кафе (оцветено мляко с кафе).

10. Бъдете учтиви.

Независимо колко сте уморени, няма да е излишно да кажете „моля“, преди да поръчате. Не е много приятно да започнете „Дай ми ...“, „Искам…“. 

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.