Помните ли емоцията, която ви завладя малко преди преди да се гмурнете в кристалните океански води на онзи див остров? А магията която се разкри пред вас? Пъстри цветове,шарени малки рибки,цели пасажи от лъскави Жълтоперки и цели колонии с корали, които сменят цвета си и леко се полюшват от движението на водата. Не сте се гмуркали?

Тогава си пуснете каналите NatGeo Wild или Discovery Channel  и търсете предаване за подводния свят.Ще ви се вземе акъла!

Толкова много красота и грация и пълна хармония. Природата си знае работата! Този тих, магически свят можете да пренесете и в дома си, като сложите аквариум.

Преди да направите своя малък оазис помислете за следното: място, големини, форма и риби.

Мястото е важно .Не трябва да е близо до прозорец и директна слънчева светлина.

На пазара вече се предлагат всякакви форми и размери. Големите аквариуми се поддържат по-лесно от малките. Препоръчвам вариантите със шкаф. Така имате стабилна основа на която да сложите аквариума и да съберат цялото необходимо оборудване, а и изглежда спретнато. Друго предимство е, че може да пасне на всеки интериор.Ако харесвате по-нестандартните решения, може да поръчате цяла стена или аквариум - холна масичка. Или пък бар плот!

Рибките! Скалария, Неон, Данио, Шарени гупи, Дискус, Хелери, Златна рибка?

Не се изкушавайте да препълвате съда с много и различни породи риби. Трудно се поддържа крехкият баланс. Идеята е малкият оазис да ви носи радост, а не да ви затруднява живота. Най-добре изберете на място в магазина. Там ще ви обяснят всичко за храненето и отглеждането на избрания от вас вид.

Колко ще струва цялата система, може би вече се чудите!

Една бърза сметка :

  • аквариум със шкаф = 200лв
  • аквариум с капак и старт пакет= 130лв

подходящ нагревател ,ако не е включен =2 0лв;

помпа = 20 - 30лв.;

препарати за първите 6 месеца=  30лв.;

рибки и декорация за 50 литров аквариум =50лв.; 

растителност жива = 20лв.;

Това е приблизителна калкулация на стандартен 50 литров  аквариум.

При избора на настилка - корали, водорасли и декорация, се  развихрете!

Съзерцавайте  всеки ден малкото си  бижу! Вашето удоволствие от крайния резултат е мярката за успех на новосъздаденият воден свят!

51 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.