Теглото е относително понятие, особено за онези, които се борят да го вкарат в някакви желани от тях рамки. А знаете ли, че всъщност на различните места по света кантарът ще показва различни резултати?! И не, това не е шега, а самата истина.

Защо тежим различно на различните места

Обяснението за това странно явление е гравитацията. Както добре знаем, тя ни привлича като магнит, а освен това играе и важна роля колко точно ще покаже кантарът. И понеже планетата Земя не е с идеална сферична форма, нейната маса не е разпределена равномерно навсякъде. Затова на местата, където има повече материя, се наблюдава по-силна гравитация и обратното.

Къде ще тежим най-малко

Разликата в разпределението на материята по земното кълбо може да се види съвсем отчетливо с помощта на сателити. Така става ясно, че на местата с по-висока надморска височина гравитационното ускорение е много по-силно. А мястото, на което би трябвало да сме най-леки, е южната част на Индия, защото там гравитацията е по-слаба. Е, разликата в резултатите не е особено голяма, но не така стоят нещата в Космоса.

Как варира теглото ни извън планетата

Там разликите стават по-фрапиращи. На Луната например тежим едва 1/6 от това, което показва кантарът на Земята. Ако пък Юпитер имаше повърхност, на която да стъпим, там бихме тежали 2,5 пъти повече повече.

48 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.