Българите редовно попадат в класациите за най-нещастни нации в света и трябва да признаем, че понякога наистина е трудно да намериш положителното във всичко, което се случва. И все пак и сред нас обаче има доволни от живота си хора, от които не е зле да взимаме пример.

Какво ни трябва, за да бъдем щастливи?

Разбира се, отговорът на този въпрос е различен за всеки един от нас и той зависи от приоритетите, мечтите и стремежите ни. Според ново проучване на списание Personality and Social Psychology Bulletin обаче има няколко общовалидни за всички неща и това са:

  • Фокусиране върху дългосрочните цели;
  • Периодично "изпускане" на контрола;
  • Време за приятни занимания.

Как се постига балансът?

Според някои теории е необходим вътрешен самоконтрол, за да можем да поставим дългосрочните приоритети пред кратковременните удоволствия. Хората, които са добри в това, могат да се похвалят, че са по-успешни и по-щастливи от останалите.

В тази връзка трябва да отбележим едно проучване на учени от университета в Цюрих и Радбауд в Холандия. Резултатите от него показват, че усещането за щастие и успешният самоконтрол носят удоволствие при краткосрочни цели, когато хората не мислят за далечно бъдеще. Но ако постоянно сме в състояние на вътрешен самоконтрол, почивката, пътешествията и развлеченията не носят радост. За постигане на щастие трябва периодично да се преминава в състояние, определено от авторите като хедонизъм.

И така, ако намирате време за почивка, но не спирате да мислите за задачите, да знаете, че няма да сте релаксирали много добре. По-щастливи са тези, които отделят по-малко време за възстановяване, но пък в него напълно освобождават мислите си. Последните са по-малко податливи на тревога и стрес и затова са по-успешни в дългосрочни начинания.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.