Изследователите твърдят, че използването на грим започва преди около 6000 години в Древен Египет. Тогава не само жените, но и мъжете опирали до макиажа. Популярно било използването на вид мека скала, известна като червена охра - натрошена я използвали като пигмент.

Червилата и сенките за очи възникват години по-късно. Как обаче се променя визията у дамите, когато на пазара излизат все нови и нови продукти? Нека проследим тенденциите за последните 100 години или иначе казано - един цял век.

Между 1900 и 1910 г. гримът все още беше тема табу, но повечето жени все пак правели нещо, за да подобрят личната си красота. Бляскавите устни, начервените бузи и пудрената кожа, е онова, което са правили за своята визия повечето млади дами. Повечето гримове били домашно приготвени, но някои нови марки оформили козметични продукти за жени, включително грим. Постигането на грим от тези години е много лесно, но намирането на добър грим не е.

make up

Козметиката през 20-те години на се характеризира с използването им за създаване на специфичен външен вид: устни, боядисани във формата на лък на Купидон, очи с рамки на кол и светли бузи, изпъстрени с яркочервен руж. От средата на 20-те години устните са оцветени в наситено червено или наситено кафеникаво-червени. Сенките се променят по-късно в края на 20-те. Цветове като роза, малина и средно червено са нова тенденция.

make up

През 30-те години жените поставят по-женствен акцент върху лицето си. Дългата къдрава, вълниста коса става все по-модерна, тежките сенки за очи от 20-те години на миналия век са заменени от по-светли нюанси. Сенките са нанасяни върху кожа с бледа основа.

make up

През 40-те години бялата кожа се смята за най-красивата. Жените често използвали фон дьо тен или пудра, за да поддържат лицето си възможно най-леко и бледо. Тъмната кожа водила до дискриминация и предразсъдъци.

make up

Класическият грим от 1950 г. се състои от силни и пълни устни с очевидно гримирани, но същевременно елегантни очи. Подчертаването на очите, запазвайки "естествен блясък", било от ключово значение. Очна линия и спирала пък са в комбинация от един цвят сенки.

make up

Очна линия и спиралата са най-популярните продукти на 60-те години. Жените също използват бяло, за да очертаят вътрешния ъгъл на окото си, правейки го да изглежда по-голямо. Дамите се стараят не само да подчартаят очите си, но и да ги направят да изглеждат по-големи.

make up

Дълбоките плодови цветове като сливи, черница и червена боровинка са популярни в началото на 70-те. През цялото десетилетие се носят пастелни прасковени и розови нюанси, част от по-естествения вид като в описанията на продукта са използвани много плодове и цветя.

make up

Сини, лилави и розови сенки за очи са модата през 80-те години.

make up

През 90-те сините сенки за очи запазват своята популярност. Модерният цвят за червило е бордо или кафяво.

make up

 

30 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.