Парите са, за да се харчат. Колкото повече, толкова повече! Може би у нас средната класа липсва или има незначителен брой  представители. Тази класа живее над жизнения минимум. Най-общо казано разполага с достатъчно средства за храна, облекло, образование и сезонна почивка. Живее спокойно и без лишения, но не тъне в лукс.

По-голямата и видима част от нашето общество обаче спадат към бедните. Това са хората, които просто съществуват. Доходите им - било то лични или от държавни помощи, са нищожни и не покриват месечните им нужди по нито един критерии. Живот в абсолютна нищета. Да не можеш да си набавиш храна, медикаменти, вода, подслон и да се погрижиш за здравето си.

Казват, че над 70%, а може би и повече, хора в страната живуркат със средства по-малко от обявените за минимум. Измеренията се простират отвъд най-смелите ви очаквания.

Богатите! Това са хората на върха на социалната пирамида. Те не правят сметка на парите си, не защото всички притежават милиони, а защото имат предостатъчно, за да покрият всичките си  желания. Тук за нужди не става въпрос. Най-големият минус на тази обществена прослойка е липсата на съпричастност. В голяма степен те не виждат по-далеч от балконите си. Това, което се случва отвъд оградата на именията им, не ги вълнува.

Всички тези мисли се породиха от един епизод на известно реалити шоу. В него „тя“ разказа как успява да нахрани 6 членното си семейство с 10 лева. Това е дневната сума, с която разполагат за храна. Двама възрастни, 3 деца и едно бебе! Възможно ли е наистина?

Вечеря или обяд, или може би и двете за тази сума! За богатите това изглежда невъзможно, може би ненужно и със сигурност напълно непонятно. За средната класа  може е би сумата за обяда на един човек. Бедните… за тях е сумата, която могат да отделят за храната за 2 дни. А за другите, тези под прага на мизерията… това са много пари, които нямат, за да похарчат за едно ядене!

Ето малък скромен списък с продукти за 10 лева за 4-ма души:

  • 1 голяма зелка /3лв./ + 1 консерва домати /1 .40лв./ + 1 пакет ориз /3лв./ - имате прясно зеле с ориз.
  • 12 яйца /3.60лв/ + 3 чушки /2лв./ + 1 глава лук /0.40ст./ + пушени гърди 200 гр./ 4 лв./ - имате 4 шарени омлета
  • 1 цяло пиле /7 лв./ + 1.5 кг. картофи /2 лв./ = пиле с картофи
  • Моркови 5 бр. /2лв./ + 1 кг. картофи /1.30 лв./ + 2 глави лук / 0.60 ст./ + 1 малка заквасена сметана /1.60лв./- зеленчукова крем супа

Мисията изглежда напълно възможна!

Бедни и богати винаги е имало и ще има. Тайната на щастливия и пълноценен живот е в баланса. Нюанси трябва да има, за да се радваме масово на златна среда.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.