Какво се сещате като чуете думата гений? Филми като A beautiful Mind и The Imitation Game създават стереотипа, че гениите са хора, които нямат много други качества освен супер високото си IQ. Но какви са другите характеристики на хората с извънредно високо ниво на интелигентност?! Защото за изненада на учителката по математика, може да се окаже, че всички сме гениални.

Непредубеденост

Можете ли да разглеждате ситуациите от повече от една гледна точка? Слушате ли различни мнения? Вместо да си държат на изграденото мнение, хората с високо IQ са отворени към нови идеи и предизвикателства. 

Любопитство

Всички познаваме деца, които постоянно питат "Защо това и защо онова?". Гениите успвят да запазят това любопитство, но вместо да досаждат на хората с нея, правят свои експерименти и проучвания. Затова следващия път, когато ви направят забележка, че задавате твърде много въпроси, припомнете, че никой не е променил света, докато си е " гледал работата".

Разсеяност

Имате ли нужда постоянно да ви се напомня? Слагате ли бележки по стените и огледалата? Забравяте ли рождени дни, годишнини и дори кой ден от седмицата е? Винете високо си IQ. Гениите имат толкова много знания, че запомнянето на тривиални неща като имена и дати не е приоритет.

Нощни птици

Това не е изненадващо, имайки предвид, че гениалните хора не изпитват необходимост да се съобразяват със обществените норми. Според проучвания, хората с високо IQ получават прилив на енергия вечер и се отдават на безброините си идеи и таланти. 

Независимост

Гениите често са представени като самотници. Заради високата си интелигентност, те рядко откриват хора, които са им интересни. Чувстват се неразбрани и затова предпочитат да останат в компанията на брилянтните си умове.

Абстрактно мислене

Понякога гениите не намират подходящите думи да обяснят идеите си и доста често казват странни неща. Това обяснява защо избират да се обърнат към изкуството и други дейности, за да изразят себе в по-абстракта форма.

Хаос

Като чуем гении и си пледставяме конкретен образ - рошава коса, намачкана тениска, недоспал вид и абсолютен безпорядък. В някои случаи хоасът е признак на креативност и интелект. Омръзна ли ви да ви казват да си подредите стаята?  Не се притеснявайте, а приемете гения в себе си.

Фокус

Една от причините високоинтелигентните хора да са успешни е фактът, че умеят да се фокусират само и единствено върху това, което правят в момента. Те имат визия за това, което искат и влагат всичките си усилия, докато не го постигнат.

45 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.