"Зелената" работна среда не означава само ежедневно спестяване на ресурси и намаляване на нашия въглероден отпечатък, но и по-здравословна, по-продуктивна и по-позитивна работна атмосфера.

Как обаче би изглеждал един работен ден, ако се опитате да спазвате определени правила? Дали би ви коствало повече усилия, отколкото да се оставите на рутинните си работни задължения? За да си отговорите на тези въпроси, ви предлагаме да навлезем в микросредата на вашия офис и да се огледаме какво можете да се направи, за да сме по-отговорни към себе си и природата в рамките на работния ден.
 

На път за работа


Когато започваме да преориентираме поведението си на работа към по-отговорно към природата, обикновено това е свързано преди всичко с нашата мотивация, добрия пример и сигурността, че ще постигнем наистина нещо за себе си и колегите си. Но ако си мислите, че всичко започва, когато влезете в офиса - грешите. Преди това има няколко добри практики, които също могат да ви отведат в "клуба на зелените служители".

Можете да стигнете до работното си място пеша, с колело (ако имате подходящ веломаршрут и безопасни условия за каране) или да се опознаете с колегите си и да споделите място в колата си до работа. Забравихме за мотивацията, а тя понякога е провокирана от факти.

Избор 1: колело
- можете да стигнете по-бързо отколкото с кола, ако сте в голям град;
- подобрявате физическото си състояние;
- спестявате средства за гориво и не на последно място на едно паркомясто могат да се съберат средно 15 велосипеда.

Общо 78% от българите не спортуват, а при работещите този процент е 94%. От друга страна, замърсяването на въздуха поради интензивния трафик отнема хиляди човешки животи. Предпочитанието на велосипеда ще спасява ежегодно в София 195 от тях, отчита съвместно проучване на Комисията за Европа на ООН (КЕОН) и на Световната здравна организация (СЗО).

Избор 2: пеша
- спестявате си психическо натоварване при задръстванията;
- можете да минете през зелени пространства;
- горите калории;
- спестявате разходи;
- няма да имате проблем с паркирането;
- опознавате града, в който живеете;
- спестявате на въздуха вредни въглеродни емисии.

Ако не използвате колата си дори само в два дни от седмицата, ще избегнете отделянето на около 1600 кг емисии парникови газове годишно.

Избор 3: споделено пътуване
- спестявате пари;
- не чакате на автобусни спирки;
- намалявате вредните емисии във въздуха и пазите България по-чиста;
- със сигурност няма да ви е скучно докато пътувате до работа.

Обикновено демотивацията ви да изберете алтернативно придвижване до работа е свързана с факта, че работата ви е прекалено далеч от дома, не сте достатъчно близки с колегите си или просто вашата компания не ви е предоставила възможност да паркирате велосипеда си на безопасно място.
 

Зеленина в офиса


Специалистите казват, че зеленината успокоява зрението, особено ако сте се взирали прекалено дълго в компютъра. За много от нас офисът е мястото, в което прекарваме деня си, а сградата отсреща - пейзажа ни извън прозореца.
Затова потърсете всякакви възможности да внесете зеленината вътре в офиса или на работното си място, където и да се намира то.

# В какво пием
Водата, кафето и чаят са сред напитките, които най-често консумираме по време на работа. Невинаги обаче обръщаме достатъчно внимание на това какви чаши използваме за тази цел. Все повече компании започват да подтикват служителите си да носят любимата си порцеланова чаша от вкъщи или им предоставят чаши за многократна употреба. Замислите се колко хубаво би било колегите ви да ви опознаят по-добре, като им покажете атрактивен дизайн или рисунка на вашата чаша със сутрешно кафе.
 

Време за обяд


Това е един от любимите моменти по време на работа, който обикновено е свързан с малко по-дълга почивка. Но как да направим обяда си споделен и екоотговорен? Много просто: като не използваме пластмасови кутии и прибори, и държим да хапнем здравословно и заедно.

 

Светлина, повече светлина!


Дръжте щорите на офиса отворени през целия ден. Ако офис пространството ви е оборудвано с прозорци, това наистина е безпроблемно.
Около 25% от консумираната електроенергия в САЩ се използва за осветяване на офис помещения. Намалете финансовите загуби на компания, като отворите щорите и оставите естествената дневна светлина да осветява работното ви място.

Може ли още един лист?


Консумативите в офиса не са даденост, която просто да се използва, защото някой друг се грижи за нея. Те също трябва да се консумират отговорно. Ако нашите ръководители имат грижата да предоставят екоматериали като рециклирана хартия например, ние можем да се включим в друго действие - редуцирането на консумацията им. И понякога това е в пъти по-ефективно.
И не забравяйте, ако си взимате работа за вкъщи - най-добре си синхронизирайте работните документи онлайн, за да са ви достъпни отвсякъде и да не хабите излишна хартия.

Ежемесечни "зелени" предизвикателства


Месечните предизвикателства пред екипа могат да бъдат забавен начин за комбиниране и подтикване на конкуренцията и по-екомислене. Например, можете да предизвикате офиса да изкарате месец без пластмасови прибори за хранене и да наградите онези, които се придържат към задачата, като предложите малки награди, като подаръчни карти за кафе или закуски. И помнете, да си "еко" е яко!

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.