Покрай пандемията от коронавирус доста говорихме за чистотата на ръцете и за това как и колко продължително да ги мием. Наистина ли обаче чистите ръце са най-доброто решение на проблема с COVID-19?! Да, факт е, че ако не се грижим за добрата им хигиена, можем да пренесем куп микроби, само че има и още един важен фактор в борбата с пандемията.

Защо мръсните ръце не са най-сериозният фактор при заплахата от коронавирус?

Всъщност опасността от заразяване чрез аерозолни частици е по-голяма, отколкото се предполагаше досега. Това твърди водещият германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника „Шарите“, според когото правилата за защита от COVID-19 трябва да бъдат преработени, съобщи DW.

Специалистът твърди, че има нови научни доказателства, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата. Затова честото проветряване на помещенията е дори по-важно от толкова старателното миене на ръцете.

„В ежедневието ни навярно трябва да се концентрираме повече над проветряването, отколкото над постоянното бърсане и дезинфекциране“, отбелязва експертът.

Как точно се разпространява коронавирусът?

Подобно на повечето други вируси, COVID-19 също се разпространява по въздух. Това се случва под формата на капчица, но и на така наречените аерозолни частици – миниатюрни, фини частици, които произвеждаме при говорене, викане и пеене. И понеже са толкова малки и леки, те не падат веднага на земята, а дълго време се носят из въздуха.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.