Селфитата вече от няколко години са тотална мания. Снимаме се навсякъде – на почивка, у дома, в банята, в леглото, в колата… и къде ли още не. После бързаме да споделим най-добрия кадър в някоя от социалните мрежи да започнем да събираме лайкове. Типични признаци на нартистичната природа на всеки от нас.

„Свръх споделянето в днешния дигитален свят може да се разглежда като форма на подсъзнателна надпревара за постигане на съвършенство. Много от селфитата, качени в киберпространството, са подобрени, така че да съберат повече харесвания, споделяния и коментари. Личната неудовлетвореност или сравняването с другите, както и отрицателната обратна връзка, може да ни направи свръхкритични”, обяснява психологът Роксана Рудзик-Шау пред британското издание The Sun.

Типове селфита

  • Селфи с известни личности

Хората, които обичат да се снимат с известни личности, вероятно самите те мечтаят за популярност и се стремят към нея, споделяйки снимки в социалните мрежи. Безспорно подобни селфита може да свършат чудесна работа, що се отнася до всеобщото одобрени.

  • Селфи от болницата

Чудесен начин да привлечем вниманието, съчувствието и състраданието на познати и непознати, попаднали във виртуалния ни приятелски кръг.

  • „Лошо” селфи

Да се правиш на лош те прави по-готин в очите на другите?! Наистина ли така мислиш?!

  • Срамежливо селфи

Може и да „плачете” за известност, но по по-стеснителен начин. Има нещо очарователно в постването на подобни фотоси, макар и да не изглеждат особено автентични в повечето случаи.

  • Селфи двойка

Акцентът е върху „Ние”, не върху „Аз”, което разкрива подробности около личността. Истината е, че подобни фотоси търсят всеобщото одобрение като потвърждение на любовта между двамата.

  • Шантаво селфи

Снимките, на които позираме със смешни физиономии, говорят за нашето чувство за хумор. Проблемът е, че в повечето случаи тези селфита не са спонтанни, а добре режисирани.

  • Holiday селфи

Е как да не се похвали човек като отиде на почивка?! Как иначе ще разберат приятелите му къде и с какво се е забавлява?!

  • Разголено селфи

Може да са признак на ниска самооценка. Стремежът към физическо съвършенство може да се нарече естествен, затова тръгналите по пътя на постигането му обичат да документират прогреса си.

  • Селфи без глава

На него се показва само част от тялото, отново намейвайки за обществения идеал за красота.

  • Селфи с храна

Признак на самохвалство.

Тагове
203 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.