Белите вина се считат за по-леки, консумират се охладени и лесно се комбинират с любимите на всяка дама - салата „Цезар“ или ризото. Жените често се спират на шардоне или на модерното розе. Дали това се дължи на липса на познания, или е въпрос само на вкус?! Рядко обаче изборът им попада на нещо друго, което да опитат.

Следващият път, когато поръчвате вино, или купувате за вкъщи, разгледайте и другите варианти. На пазара се предлагат както чисти сортове, така и купажирани (смесени) букети. Жалко ще е да не пробвате поне веднъж от всяко! Може да започнете с някои от тези ризлинг, гевюрцтраминер и шенин блан.

Остава да се наслаждавате на целия процес на търсенето на вашето "ново" вино. По пътя ще опитате маслени аромати, свежи и плътни, с ванилов нюанс, с дъбови и тревисти нотки. Наслада за окото ще бъдат живите цветове. Те варират от цвят слама през лимонено жълто, злато и цвят кефлибар.

 

Кои са най-добрите бели вина ?

Ризлингът е определян като най-великият сорт бяло вино. Той е истински хамелеон и определено е модерен избор. Като истинки джентълен вкусът му се мени и определя в зависимост от мястото, на което е отгледан. При направата му градусът на алкохол рядко достига над 11% процента. Това веднага го превръща в леко и освежаващо. Вкусът му е изразено плодов, с нотки на печен бадем и ананас. Свежестта идва от лимонените и петролени нотки, който са в хармония с леко резливия вкус.

Вината от различните региони - Франция, Германия, Италия и Австрия, имат различни върхови нотки. Германският ризлинг се отличава с по-цветен вкус и по-висока киселинност. Френският му брат изразено цитрусов, а от Австралия се улавят сладост, печени костилки и тропически плодове. Всичко е въпрос на вкус. Тандемът ризлинг-азиатска кухня е впечатляващ.

Гевюрцтраминерът впечатлява с име и разпознаваем вкус. Притежава ярък златист цвят, преливащ се в медни тонове в зависимост от зрялостта на виното. Ще го познаете по изразения аромат на роза и портокал. Плътно е и бързо насища сетивата. Нивата на алкохол тук са 13%, това го причислява към средноалкохолните вина. Отлична компания е за суши и добре подправена ориенталска кухня.

Шенин блан се слави като най-добрия сред  десертните вина. Сортът е познат още от 9 век, въпреки че името му търпи промени. Днес е разпространен основно във Франция, ЮАР, САЩ и Аржентина. Вкусът му е свеж с аромат на зряла ябълка и смокиня. Сладки медни нотки си хармонират с мирис на суха слама и ванилия.

Шенин блан е подходящ за направата на сухи, полу-сухи и десертни вина. Единствено във Франция правят чисти вина от сорта. В другите страни то се купажира (смесва) с други сортове за направата на различни стилове трапезни и десертни вина. Съчетаването му с храна е в зависимост от избрания стил. Избирайте вино на 3-4 години. Това е оптималното време, за което се развива в бутилка. Единствено десертните вина от сорта са подходящи за отлежаване, затова реколта 2016 е оптимален избор.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.