Посещаваш екзотични страни, общуваш със знаменитости, летиш, за теб не съществува нищо невъзможно. И накрая се събуждаш. И след 5 минути вече не помниш нищо от приключенията си. Но защо става това?! Защо забравяме сънищата си?

Според изследвания, един от 250 човека никога не сънуват. Или поне така твърдят. Истината е, че всички, абсолютно всички сънуват. Но с какво се различават тези, които твърдят, че никога не сънуват?!

Те преминават през същите фази на съня като всички останали. REM (rapid eye movement) е фаза на съня, за която е типична висока мозъчна активност, но се влошава преценката на ситауциите. Затова доста често просто приемаме разни странни неща, които сънуваме, за нормални и чак като се събудим, осъзнаваме колко налудничаво е било. 

Мозъкът се изчиства от ненужната информация.

Ако нещо е важно, шансът да го запомним е по-голям. Същото е и със сънищата. Колкото по-важен е сънят, толкова по-възможно е да го запомним. Когато правим нещо важно, частта от мозъка, отговаряща за дълготрайната памет, се задейства и това ни кара да помним важните неща дълго. Същата тази част от мозъка се задейства и когато сънувате много необичаен сън. Затова и има сънища, които помним с години, защото мозъкът ни ги е приел за важни.

Според изследователи на съня, ако се събудим по време на REM фазата, ще можем да си спомним някаква част от съня си. Има теория, че хората, които се будят без аларма, няма да си помнят съня. Но ако нещо те "извади" от съня като позвъняване, ще си го спомняш.  

Има много неотговорени въпроси за съня, но това което знаем е, че е ключов за доброто здраве и пълноценно съществуване. А може би дори вратата към разбирането на нашето подсъзнание.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.