Днес тези  грехове не са смъртни, нито смъртоносни. Обратното. Те са извисени до символи на висок статут и просперитет във всички обществени слоеве. Консуматорското ни общество опорочава всичко, свеждайки го до способ за изкарване на пари.

Похот

Ами модерно е! Момичета и момчета от всички възрасти търсят начини да задоволяват сексуалните желания на някой, който ще им осигури охолен и лъскав живот. Да показваш силно сексуално желание към сламката за питието, бутилката или сладоледа, или банана, е сигурен начин да привлечеш вниманието. Рекламите изобилстват от голи модели, които съблазнително показват напитка или храна. Сексът продава! От секс се забогатява! Модерно е!

Чревоугодие

В далечни времена на чревоугодниците са били главните хора. Гледали са лошо на навика им заради големия контраст между бедни и богати. Едните са се пръскали от ядене. Гъшите пера са били носени в сребърен поднос, за да им помогнат да освободят стомасите си. В другия край са били - борбата за хляб и умиращите от глад.Векове по-късно ситуацията е същата. Само думата е заменена с модерните: гурме, висша кулинария и дори молекулярна кухня. Все начин да покажеш в колко скъпо и труднодостъпно удоволствие се превръща храната. И това е модерно!

Алчност

В психологията това е прекаленото желание за придобиване или притежаване на повече, отколкото някой има нужда или заслуга. В нашето консуматорско общество, това качество е повдигнато на пиедистал. Колкото повече пари и сила имаш, толкова повече божественост притежаваш. Властта е всичко! Няма значение с цената на какво. Също е модерно!

Леност

Използва ли се тази дума днес изобщо? Звучи направо архаично. Ден да мине, друг да дойде. Така в безделие, безгрижие, нехайност, мързел и нерешителност прекарват времето си голяма част от младежите. Младите хора от 18-29 години - тези, виснали на вратовете на родителите си. Тези хора, които имат изисквания, но нямат покритие. Малки пиявици. Пият от здравето, пият от силите и нервите. Защо да работя за 700* лв. "Не искам. Заслужавам повече. Не предлагам нищо, но искам всичко. Нашите ме гледат. Дано са здрави достатъчно дълго!" Знаете как е, модерно е!

Горделивост

Човек, подал се на това чувство, е винаги самотен, защото липсва усещането за отговорност. Той трудно приема новото, отстоява себе си шумно, като в повечето случай не е прав. Не признава чуждия мироглед. Концентрира се основно върху количеството, а не върху качеството. На него всеки е длъжен. Звучи ли ви модерно...

Завист

Аз съм добре, щом Вуте е зле - тази мъдра мисъл осмисля битието ти, ако си изявен завистлив човек. Тогава само чуждото нещастие може да докара тънка усмивка на сбръчканото ти лице. Честно казано всеки завижда за нещо. Обикновено това са дребни и моментни случки. Ако чуждият успех е причина за безсънието и липса на афинитет към живота, лошо. Така се усеща прегръдката на завистта. Тя е силна и задушаваща, води и до изблици на агресия и силен гняв. В комбинация те са разрушителна сила за отношенията. Завиждаш за чужд мъж/жена, крадеш подмолно. Човек е по-богат от теб, веднага мислиш схема за печалба. По-добре да е по-бърза.

Гняв

Обичам Уикипедия, тя казва: Физическата му проява е учестено ,сърцебиене високо кръвно и повишено ниво на адреналин и норадреналин. Звучи като така модерните паник атаки. Казано по-просто невъзможност да се справиш със собствените си емоции. Те завладяват умът и тялото ти. Виждаме последиците от липсата на контрола му ежедневно. Водят се войни по пътища, младежи се убиват, животни се измъчват. Да поддържаш тази емоция във високи дози е печеливш ход. Има за кой... За тези, които използват седемте смъртни греха в унищожителна сила. В средства за контрол и масова заблуда...Обществото е модерно!

Примери много, огледай се!

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.