Социалните медии са неразделна част от съвременния начин на живот и вероятно всеки от нас може на пръсти да преброи познатите си, които нямат профил в подобна платформа. Според данните повече от 2.45 милиарда души активно използват само Facebook, а да не говорим за Instagram, Twitter и останалите популярни мрежи за взаимно споделяне на информация. Но замисляли ли сте се по какъв начин непрекъснатата ангажираност в мрежата се отразява на менталното ни здраве?!  

Как ни влияят социалните мрежи

Ползите от бързата дигитална комуникация са безспорни, но истината е, че това е неразривно свързано и психичното ни здраве. Подобни сайтове са проектирани така, че да формират навици и това не е изненада. Създателите им са прекарали години в разработване на идеите си и искат потребителите да се чувстват максимално добре. Проблемът е, че подобни онлайн пространства водят до пристрастяване, а обяснението е свързано със страха от изчезване, потвърждава проучване на Мичиганския държавен университет.

Данни от изследвания по темата

Истината е, че дори кратък преглед на изображение във Facebook може да активира копнеж към социалните мрежи – стремеж за изява и събиране на лайкове. А все по-улеснената употреба нa подобни платформи и бързият достъп през различни устройства задълбочава въпроса. Сега социалните медии са навсякъде и трудно устояваме на изкушението и ние да се включим в общия поток от споделяне. 

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.