"Виното добавя главни букви и многоточия към хубавите истории...", Джон Стайнбек

Виното е жива материя с аромат и вкус, които се променят с времето. Зависят още и от температурата, светлината и влажността на въздуха в помещението, в което се съхранява. Да направиш хубаво вино е наука и малко магия. Живот в бутилка. Тази божествена течност ще ви позволи да се покажете в добра светлина като добър домакин, познавач, колекционер, ценител на лукса… Да, има адски скъпи вина! Схванахте идеята.

Най-запомнящите се вина, с които да впечатлим гостите

Малбек
Първоначално сортът бил отглеждан във Франция, но времето не му понася. Студена зима убива повече от половината лозови масиви. Това кара французите да се откажат от него. Сега сортът се отглежда предимно в Чили и Аржентина. Виното се отличава с плътност и сила. Цветът му е изключително наситено червен, отиващ към черното  с лек синкав оттенък. Разгръща пълният си потенциал след около 10 минути в чашата, толкова му трябва, за да се „аерира“.

Малбек е високо таниново вино. Като го оставите да „подиша“вкусът му става по-мек и гали небцето. Очаквайте да ви покори с дълбокия си вкус, в който преобладават червени плодове като боровинки, къпини и тъмни череши. Те се преплитат с пикантни нотки на сушена слива и завършват с лек привкус на кафе.

Карменер

Уникален чилийки сорт, който е открит през 1800 г. Неговите вкусови качества го превръщат в супер звезда сред червените вина. През 1998 г става официален сорт на страната. Младото вино притежава тревисти аромати и нотки на малки горски плодове. При по-зрелите вина връх взимат нотките на шоколад и кафе, вплетени елегантно с къпина. Плодовете се усещат благодарение на своята ароматност, леки са и не доминират. 

Двата сорта от Чили - Малбек и Карменер, са представители на класните и скъпи вина. Сервират се на стайна температура или около 21 градуса. Може да се наслаждавате на вкуса им самостоятелно, като отпивате бавно и откривате нови ароматни нотки с всяка глътка. Може и в компанията на наситен черен шоколад. Друг вариант е в комбинация с качествено месо.

А сега да разгледаме и два уникални български сорта - Широка мелнишка лоза и Мавруд.

Мелнишка лоза

Отглежда се само в България - в югозападната част на страната. Това се дължи на факта, че сортът може да вирее само на ограничена територия. Специалистите определят вкуса и аромата му като силно разпознаваеми. Цветът му е почти рубинен. Меко и балансирано вимо, дори леко сладникаво, в което се преплитат червени плодове и пипер с тютюн. След  като докосне небцето се разкриват нотки на ванилия и подправки. Температурата, подходяща за това вино, е 17-18 градуса. Комбинира се отлично с твърди сирена, паста със сметана и печени на бавен огън червени меса.

Последен, но не по-важност е сорта Мавруд.

Късен сорт, което значи, че колкото по-отлежало е виното, толкова по-добро ще е. Вкусът му е изключително мек, затова допринасят дъбовите бъчви, в който зрее. Има комплексен аромат на черница, пушени подправки и земя. Плътно с леки кисели нотки, които оставят мек послевкус. Маврудът се поднася с температура 15-17 градуса. Може да го съчетаем с шоколадови или плодови десерти. Птичето месо, както и агнешкото също са чудесен избор.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.