Най-лесният начин да разсеем мислите си и да поразтоварим малко, когато сме много ядосани или тъжни, безспорно е похапването. Потвърждават го и диетолозите. Но преди да се натъпчете с каквото видите у дома, по-добре помислете какво точно ще изберете, защото не е без значение.

Какво прави храната с тялото ни?

Стимулира производството на ендорфини, а както знаем това са хормоните на щастието. Не всички продукти обаче имат способността да повдигат духа ни, а някои дори влошават състоянието ни. Затова ето един малък списък на т.нар. „тъжни храни“, събран от американски учени.

Храни, които влошават настроението

Чипс

Е, чипсът принципно не е най-подходящото нещо, ако искате идеална фигура, само че не това е най-големият му проблем. Съдържа редица изключително вредни киселини и канцерогенът акриламид, които имат негативно въздействие върху организма ни. Именно те блокират ендорфините, което пък се отразява зле на мозъка ни.

Шунка

Може и да не ви звучи като нещо притеснително, но шунката също е по-добре да отсъства от менюто ви, ако обичате да прекалявате с нея. Причината за това е, че съдържа много захар, сол, консерванти и нитрати. Те могат да засегнат храносмилателната система.

Сладки безалкохолни напитки

Потенциален фактор за развитие на депресии, твърдят специалистите. Тук отново проблемът е с голямото количество захар. Затова безалкохолните напитки пренасищат кръвта със захар и впоследствие завършват с рязък спад, а това води и до лошо настроение.

Маргарин

За него вероятно сте чували, но все пак нека го кажем и ние. Съдържа промишлени мастни киселини Омега-6. И, въпреки факта, че учените отдавна спорят за ползите и вредите от консумирането на този продукт, не едно и две проучвания потвърждават отрицателния ефект на маргарина върху настроението ни.

Сладки

Веднага искаме да уточним, че не е добре да започваме деня си с тях – иначе не са сред „забранените“ храни. Когато подготвяме закуската си, добре е да се сетим, че организмът ни се събужда доста по-бавно от мозъка. Ето защо огромните дози въглехидрати не са препоръчителни.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.