Да, знаем, че най-голямата истерия около коронавируса премина, но отново ще говорим за презапасяване. Случва се на всички, особено когато решат да пазаруват за седмица-две напред. Правенето на домашен кулинарен график не е толкова лесно и често се случва да не ни се яде това, което сме планирали. Така обаче хладилникът често се оказва пълен с продукти, които не разполагат с много време.

И най-големият проблем не е в допълнителната работа, която развалената храна ще ви създаде. Изхвърлянето ѝ е загуба на пари, а помислете само колко хора по света нямат какво да сложат на масата си… Реален проблем! Затова нека бъдем по-отговорни и следващия път, когато влезем в супермаркета, да не купуваме безразборно.

Хляб

Не, не хладилникът е вашето решение. Кой всъщност обича студен хляб и не говорим за такъв на стайна температура, а за „поизмръзнал“ на ниски градуси?! На плота в кухнята е добро място за хляба, само че трябва да е плътно увит и далече от светлина – най-добре в кутия за хляб.

Картофи

За да оцелея по-дълго време, преди да отидат на трапезата или в кофата за смет, сложете ги в кошница или в мрежеста торбичка. Голяма картонена кутия също ще свърши работа. Съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място, например в килера, шкафа, мазето или гаража.

Банани

Страхотен плод, но доста нетраен, за съжаление. Ако все още не сте ги обелили, можете да ги оставите на кухненския плот, но с увити стъбла. В случай че сте хапнали от някой банан, но искате да съхраните останалата част за утре, ползвайте хладилника. И едно важно уточнение, дръжте ги далече от другите продукти, защото произвеждат високо количество етиленов газ.

Мляко

И вие ли сте от хората, които отварят някоя бутилка с мляко, пият една-две чаши, а после я забравят?! Номерът да остане добро за пиене по-дълго е точната температура. Краве млякото трябва да се съхранява на температура между 0 и 4 градуса по Целзий, така че сложете го някъде по-отзад в хладилника. Колкото повече време е изложено на топъл въздух, толкова по-бързо млякото се разваля.

Вино

Почитатели сте на виното, но не чак толкова, за да изпиете цяла бутилка наведнъж?! Ако мислите, че е добра идея да сложите остатъка в хладилника, да знаете, че грешите. Идеалните условия за запазване на виното са хладно и тъмно помещение, където температурата е около 15 градуса. Мазето би свършило чудесна работа.

Лук

Обичате да готвите, но все ви остава половин глава лук, която до следващото готвене се е развалила?! Ето го решението – сложете в хладилника, но имайте предвид, че там може да се запази до 7-10 дни. Ако пък имате повечко необелен лук, сложете го на тъмно и хладно място като килер, мазе или гараж. По този начин ще удължите срока му на годност до четири седмици. Освен това трябва да е в мрежеста торбичка или отворена кошница – в никакъв случай в найлонов плик, защото той не осигурява подходящата вентилация.

Гъби

Добре е да са в кафява хартиена торбичка в хладилника или на друго хладно място в дома.

Зелена салата и пресни подправки

Сложете ги в торбичка с малко въздух. Ако оставите подправките в опаковката, в която сте ги купили, ще имат по-голям шанс да се развалят, преди да са ви потрябвали. А нарязаните зелени салати слагайте в хладилника в купа, покрита с хартия или найлоново фолио.

Домати

Идва сезонът на доматите, така че ще ви е от полза да знаете как да ги съхранявате. Като за начало пазете ги по-далече от зелените салати. Най-добре ще им е на стайна температура, само че далече от слънчева светлина. И не ги поставяйте в найлон или в пластмасови съдове.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.