Чудите се кое е най-голямото изкушение на дамите?! Не, не са мъжете, а шоколадът. Само че много скоро може да останем без него, защото основният му компонент какаото, може да изчезне заради климатичните промени и повишаването на температурите в глобален мащаб.

Може ли наистина да свърши какаото?

Ако трябва да сме точни, не за първи път експертите предупреждават за спад в производството на какаото. Още преди 5 години реколтата в Гана беше изключително слаба, а това е една от основните държави, в които се отглежда това растение.

Високите температури действат като отрова на чувствителните какаови дървета. Липсата на дъжд също не се отразява добре – колкото по-малко вали, толкова по-малко плодове ще има. Прекалената влажност пък предизвиква проблеми с вредителите и плесените. 

Прогнози

Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT твърдят, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д’Ивоар почти 90% от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани. Блумбърг дори представя нещата още по-зле – недостигът на какао ще започне от 2030 г.

Напиши коментар