Едва ли има човек, на който всичко винаги да му се получава. Когато обаче влезем в „черна серия”, определено започваме да се питаме какво не ни е наред. Защо, например, повишиха колегата, въпреки моите усилия и старания? С какво толкова моят приятел привлича вниманието и хората започват да го заобикалят, когато се появи? Или пък как така някои успяват бързо да попаднат в полезрението на бармана и да си поръчат питие (е, не сега, но по принцип)? За всички тези въпроси може би има един много прост отговор – те притежават това чудо, наречено „нунчи”.

Какво е „нунчи”?

Думата идва от корейски и в буквален превод означава да измерваш с очи. Това обаче не е просто една обикновена дума, а корейският еквивалент на емоционалната интелигентност. Или иначе казано, изкуството да се ориентираш в пространството и да разбираш какво мислят и чувстват хората наоколо и така да създадеш връзка и доверие, обяснява авторът и журналист Юни Хонг, посветил книга на нунчи.

Кой притежава нунчи?

Всички онези хора, които са чувствителни към случващото се в групата. Тайната е в това да успяваш да реагираш по подходящ на ситуацията начин и да създаваш хармония. Хората, които имат нунчи могат да правят потенциално полезни оценки за взаимоотношенията и йерархията в рамките на групата, в която се намират. Също така усещат общото настроение и така разбират как да се държат с останалите.

Правила на нунчи:

  1. Изпразнете ума си и не забравяйте, че предразсъдъците ви пречат.
  2. Бъдете наясно с вашето влияние върху околните – наблюдавайте ги.
  3. Когато влизате в една стая, огледайте стаята и хората, за да получите повече информация. Ако всички са ангажирани с някаква дейност, не ги прекъсвайте.
  4. Никога не пропускайте добра възможност да замълчите. Ще се изненадате как ако чакате достатъчно дълго, повечето от въпросите ви ще получат отговор.
  5. Не отхвърляйте маниерите, те съществуват с причина – да накарат другите да се почувстват комфортно.
  6. Четете между редовете, защото често хората не казват това, което мислят. Не ги съдете, това е тяхно право.
  7. Причинената неволно вреда понякога е толкова лоша, колкото причинената умишлено.
  8. Бъдете бързи - събирайте данни бързо, обработвайте ги бързо, адаптирайте се бързо. Нещата непрекъснато се променят и оцеляват само най-адаптивните.
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.