Явяването и успешното представяне на интервю за работа е важна стъпка и събитие в живота на всеки един от нас. Добрата квалификация и полученият вече опит в дадена област могат да се окажат незадоволителни, ако кандидатът не съумее да представи добре своите качества и умения, така че да грабне вниманието на човека отсреща. 

                                 

Ето защо е важно да се спазват основните правила и етикет, които биха осигурили и гарантирали, предварително избраното от кандидата работно място:

  • Добър външен вид

Трябва да сте в тон с атмосферата на новото ви работно място. Дрехата трябва да изглежда естествено на фигурата ви, за да се види, че така бихте изглеждали всеки ден, а не изкуствено нагласени или недопустимо небрежни. Ярките цветове също не са препоръчителни, както дълбоките деколтета и прекалено високите токчета. 

  • Не закъснявайте

Едно от най-неприятните неща е да закъснеете за интервю. Демонстрацията на неуважение към хората, които ще ви "изпитват", прави изключително лошо впечатление. Точно поради тази причина трябва да планирате изключително внимателно времето си. Ако обаче пристигнете много по-рано преди уговорения час, също не е хубаво. Това ще ви натовари и изнерви допълнително. 

  • Не носете цигари и дъвка

Дори и да сте пушачи е хубаво да не носите цигари и дъвки в чантите си. Понякога без да се усети човек може да пъхне някое от тези неща в устата си и да развали доброто впечатление, което преди това е успешно е изградил.

  • Бъдете точни по време на разговора

Важно е да се прояви точност, дори когато се отнася за умение за водене на разговор. Прекалената лаконичност издава студенина, а бъбривоста - неовладяност и повърхностност.

  • Подходящ израз на лицето

При срещата с интервюиращия е добре да се обърнете към него с господин/госпожо и фамилното му име, ако вече сте го научили. Вероятността той пръв да подаде ръка е много голяма, никога не я поемайте прекалено силно. Хубаво също така би било, ако се настаните централно срещу него и го гледате в очите, без обаче да се втренчвате в него за прекалено дълго време.

47 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.