Времето навън е лошо и децата са по къщите. Идва уикендът, няма ясли и градини и мъниците пак са вкъщи. Настава хаос, истинско изпитание за родители и малчугани. В такива моменти повечето семейства оставят малкия човек пред телевизора или с телефон в ръка, за да си осигурят тишина и спокойствие. Знаете, че не е много добре за децата, но нямате сили или не успявате да измислите с какво да занимавате детето. 

Малчуганите имат нужда да прекарват време с родителите си и то да е пълноценно. В игрите те се научават как да общуват и как да изразяват чувствата си по начин, който да улесни и вас, и тях. Усещат, че са важни, обичани и ценени. Времето, прекарано със семейството в игри и смях, е най-ценно. Това не може да се научи от екрана.

Предлагам няколко идеи за добре прекарано време у дома с най-малките.

1# Рисувайте заедно. Може да ползвате водни бои, които се почистват от всяка материя и повърхност. Сухи пастели - защо не? Очертайте ръцете и краката си, нарисувайте риба или пеперуда и я оцветете. Рисуването и последващото оцветяване ще държи детето заето за дълго време. Проявявайки творчество, децата се чувстват щастливи и във връзка с родителите си.

https://www.pinterest.com/pin/337347828336706454/

https://www.pinterest.com/pin/42995371431258529/

 2# Вземете пластилин и моделирайте на воля. 

3# Направете си ферма или постройте град от картон. Нужни са ви картон/кашон ножица, телбод, хартиено тиксо, молив и малко въображение. Очертавате и изрязвате. Може да включите детето на всеки етап в зависимост от възрастта, на която е.

 4# Бъдете откриватели! Скрийте тайно съкровище! Направете карта на дома си и дайте указания как то да бъде открито. Проявете въображение.

5# Гответе с децата си. Малките пакостници обичат да бъдат ангажирани с делата на големите. Така се чувстват важни. Може да приготвите палачинки или кекс, както и домашни близалки - все неща, които се харесват. Дайте им да разбъркват сместа и не се притеснявайте от бъркотията.

https://www.pinterest.com/pin/111745634481657285/

 

6# Играйте куклен театър. Намерете стари плюшени играчки, скъсайте гърба на играчката, колкото да влезе ръката ви. Шоуто започва. Ако не искате да късате играчки, опитайте с чорапче.

7# Ако не сте играли на вълшебно килимче, сега е моментът. Слагате малкия човек на одеялце и го влачите из цялата къща. Идеята е проста и много забавна!

Спомнете си какво ви забавляваше, когато вие бяхте малки. Попитайте майките си.

Просто се отпуснете, забравете за всичко и бъдете с децата си пълноценно!

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.