Пандемията ни напомни колко ценен е животът във всичките му форми. Затова сега е моментът да се погрижим и за околната среда - не утре, не в други ден, а днес. И понеже преди появата на новата топ тема - коронавируса, доста се говореше за опазването на околната среда, ние искаме да отбележим, че проблемът не е изчезнал. Затова вижте с какво може да помогне всеки от нас в домашни условия.

Рециклиране

Да знаете, че то вече не е важно само за околната среда, а и за всички нас. В момента е по-важно от всякога заради факта, че по домовете има толкова много хора, които създават отпадъци. Много пък предприятия, които рециклират, в момента са затворени. Затова нека бъдем по-отговорни. 

В резултат на повечето доставки по домовете в Европа започва да се наблюдава недостиг на картона. Какво обаче да правим с картонените кутии, които сме натрупали? Много е просто - разгънете ги и ги подредете, а после ги сложете в близкия контейнер за рециклиране.

Торбички за еднократна употреба

Макар да се опитваме вече от години да ги изхвърлим от употреба, видяхме че това е доста трудно. Решението е просто да ги използваме повторно. Напълнете ги например с неща, които да дарите. Друг вариант е да хвърляте боклука в тях, вместо да купувате специално за това чували.

Намалете поръчките на храна за вкъщи

Вероятно на всички домакини им омръзна да готвят, но пък едва ли сте проверили напълно кулинарните си умения. Винаги има какво да научим, така че поръчвайте по-малко храна за вкъщи, а си я приготвяйте сами - тъкмо ще сте напълно сигурни какво точно има в ястието ви.

Намалете напитките в кенче

Ако сте почитателите на безалкохолните, по-добре си взимайте големи разфасовки, отколкото няколко малки. По този начин ще създавате по-малко отпадъци.

Започнете домашно компостиране

Доста екологичен начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци. А знаете ли, че почти две трети от боклука вкъщи се състои от органични компоненти (цветя, стари плодове и зеленчуци, утайки от кафе, пакетчета от чай, черупки от яйца, стърготини..), които се разграждат по естествен път.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.