Безброй хора по целия свят всяка сутрин пият кафе, за да се тонизират и концентрират по-добре. Безспорен е фактът, че това е най-разпространеният психотропен продукт. Затова американски психолози от университетите в Арканзас и Северна Каролина  проучили връзката му с начина ни на мислене и стигнали до доста интересни заключения, публикувани в списанието Consciousness and Cognition.

Какво показват резултатите?

Изследването било проведено в САЩ, така че не можем да твърдим, че е общовалидно. И все пак резултатите са доста показателни. Според статистиките 85% от възрастните хора пият най-малко по една чаша кафе на ден. Затова учените изследвали как влияе това върху конвергентното и дивергентното мислене у човека. И за да стане по-ясно, ще обясним – първото отговаря за търсенето на конкретно решение на проблеми, а второто – генерира оригинални решения, присъщо за творческите натури.

Тестовете сочат, че кофеинът не оказва никакво влияние върху дивергентното мислене, т.е. не стимулира творческите процеси. Не така стоят нещата обаче по отношение на способностите на човек да се концентрира и да решава различни проблеми. Достатъчни са 200 милиграма кофеин и решаването на проблеми ще стане много по-лесно.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.