На всички е ясно, че след пандемията животът ни няма начин да бъде съвсем същият, поне в началото. Разпространението на вируса обаче освен че внесе много страх сред хората по целия свят, ни помогна да забавим темпото и да си дадем повече време за размисли. Именно затова много хора преподредиха приоритетите си – нещо, което според германския футуролог проф. Хорс Опашовски тепърва предстои да си проличава все повече.

Кой е Хорст Опашовски?

Футуролог може и да ви звучи несериозно, но това не е така. По време на различни кризи той е консултирал няколко канцлери на Германия, включително и Ангела Меркел. Целта на футурологията, отбелязва той, е не да прави пророчества, а на базата на съществуващите тенденции да описва възможните бъдещи сценарии.

„Трябва да знаем какъв би могъл да бъде утрешният ден, за да можем да го направим такъв, какъвто го искаме“, гласи една от любимите фрази на Опашовски.

Най-известната му книга, бестселър в Германия, се казва „Знай какво ще стане“. И ако все още ви звучи несериозно, ще отбележим, че той предсказва пандемията още преди 16 години. Ето защо сега е сред най-търсените хора в Германия.

Предсказание

Преди 16 години близо 80-годишният сега професор публикува изследване от 500 страници за това каква ще е Германия през 2020 година. Именно там пише и за възможна епидемия и за необходимостта от подготовка за тази заплаха.

Нови ценности и приоритети

Хората ще станат по-уверени в себе си, като същевременно ще се засили чувството за общност. Ще започнем да си помагаме все повече, да сме по-мили и любезни.

„Семействата стават по-сплотени, по-внимателни. Даже отношенията с досадните съседи са се затоплили“, казва футурологът.

На първо място в живота вече ще е не работата, а семейството, домът. И в това няма нищо необичайно: във времена на заплахи хората винаги се насочват към „своето“ - там, където се чувстват защитени, отбелязва експертът пред DW.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.