Не бързайте да изключвате алкохола като средство за разпускане - разбира се, ако е в умерени количества. Ясно е, че към напитките с висок градус трябва да се подхожда внимателно, но две-три питиета няма да ни убият, даже може да се окажат и полезни.

Това твърди ново изследване, според което точно толкова е нужно на мозъка ни да се изчисти от токсините. Причината за това е, че алкохолът помага да се отстранят увреждащите отпадъчни вещества от мозъка, за които се смята, че причиняват Алцхаймер.

Точната мярка

Отново правим уточнението, че става въпрос за малки количества - някъде от порядъка на 2 и половина питиета. Освен че ще се предпазим от Алцхаймер, помагат и за намаляване на възпалението на мозъка. 

"Продължителното приемане на големи количества етанол нанася сериозни вреди върху централната нервна система. Но с настоящето изследване ние показахме за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве най-вече заради начина, по който помагат на мозъка да се изчисти от отпадъчни вещества”, обяснява д-р Майкен Недергаард, водещият автор на изследването.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.