Когато домът ни няма характер и прелива от ненужни вещи е трудно да се чувстваме сякаш сме вкъщи. Ето няколко доказани начина как да се усещаме по-добре у дома.

  • Отървете се от излишното

Купчина писма и списания, множество сувенири, преливащ гардероб от дрехи, които никога не носите?! Ако това звучи като вашия дом, не сте единствените. Според психологa д-р Сали Августин негативното влияние, което прекаленото количество вещи ни оказват, има своите основи в революцията.

Още от древни времена хората са оглеждали и изучавали своята среда, за да имат възможност да се пазят от хищници. И до ден днешен продължаваме да изучаваме средата си, ето защо твърде много излишни вещи ни създават стрес. Те буквално ни пречат да се чувстваме спокойни. Преценете кое е излишно и се отървете от него, мигновено ще се почувствате по-добре.

  • Малко от природата вкъщи

Да сме сред природата има успокояващо действие върху нас. Ако искате да се чувствате по-спокойни, сложете цветя и растения. Растенията освежават въздуха и правят дома ви по-уютен и много по-красив. Но не прекалявайте с огромните зелени растения, за да не заприлича къщата ви на джунгла.

  • Поддържайте чисто

Колко е терапевтично да седнеш на терасата след пролетното почистване и всичко около теб да свети! Няма как да се чувствате добре, ако наоколо цари хаос и не е почистено. Ако усетите, че сте изнервени, пробвайте да почистите, веднага ще ви олекне.

  • Ароматерапия

Проучванията доказват, че миризмите влияят на настроението ни. Лавандулата може да ни помогне да заспим, защото има успокояващ ефект. Миризмата на лимон пък помага при напрегната умствена работа. И все пак не прекалявайте с ароматерапията, защото имаме навика да свикваме с миризмите и ще спре да има ефект върху вас. Разнообразявайте, вижте какво ви харесва.

  • Хубави спомени

Нека всичко, което е изложено вкъщи, ви напомня за хубави времена. Снимки от почивката, медали, дипломи, всичко, което ви кара да се чувстате добре. И обратно, това, което ви носи неприятни спомени, скрийте или изхвърлете.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.