Движението, както вече много пъти сме отбелязвали, е здраве. Затова е много важно да се погрижим за нашето тяло, така че да се чувстваме добре и да изглеждаме чудесно. Ако се чудите обаче как точно да се случи това у дома, екипът на Jurnal.bg идва на помощ. Ще ви предложим няколко страхотни съвети как можете да спортувате, без дори да излизате от къщи.

5-те елемента на фитнеса

Всяка ефективна фитнес програма има пет компонента, които можете да правите и у дома:

  • Загрявка;
  • Аеробна тренировка;
  • Упражнения за издръжливост;
  • Тренировка за гъвкавост;
  • Охлаждане.

Загрявката може да бъде една лека разходка в стаята или на бягаща пътека. За аеробната част ходете или тичайте по-бързо или използвайте видео обучения. Може също така да скачате и на въже – от вас зависи какво точно ще ви допадне. За издръжливост може да правите клекове, лицеви опори и коремни преси. Друга идея е използването на малки дъмбели и тежести. Що се отнася до гъвкавостта, можете да се разтягате на пода или да опитате някои йога пози. А охлаждането трябва да е подобно на загрявката – аеробна тренировка с по-ниска интензивност, така че да се забави сърдечната честото.

Какво да правим, ако имаме малко време?

В такъв случай можете да засилите интензивността на тренировката си, съветват специалистите. Вместо 45-минути лека тренировка на велоергометъра, изберете по-трудна програма за 25 минути и предизвикайте способностите си. При силовите тренировки увеличете темпото и сложността на упражненията – избирайте такива, които работят за повече от една мускулна група наведнъж.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.