Списание Timе пишат за екоактивистката:

16-годишното момиче успя да превърне неясните страхове за планетата в глобално движение за промяна.

Промените, които прави Тунберг започват от нейното семейство. Тя успяла да убеди своите родители да спрат да пътуват със самолет и да станат вегани. По-късно започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка, на която пише "Училищна стачка за климата" стои сама пред сградата на парламента на Швеция.Примерът й става заразителен и скоро много ученици от различни държави се включват в петъчните "стачки за климата". Грета става знаменитост, посрещат я и я изслушват в Европейския парламент и на Международния икономически форум в Давос.

Greta Thunberg

А тази година успя да привлече вниманието към себе си със смелото обръщение: " Как смеете?", което беше отправено към световните лидери по въпроса за изменението на климата. 

Грета продължи с думите: „Bиe oтĸpaднaxтe мoитe мeчти и мoeтo дeтcтвo cъc cвoитe пpaзни дyми. И вce пaĸ aз cъм eднa oт щacтливцитe. Xopa cтpaдaт, xopa yмиpaт, цялaтa eĸocиcтeмa ĸoлaбиpa… A виe гoвopитe caмo зa пapи и ни paзĸaзвaтe пpaзни пpиĸaзĸи зa иĸoнoмичecĸи pacтeж.“.

Greta Thunberg

От списание Time смятат, че тя е истински заслужата наградата, защото е събрала сили, за да се превърне в икона на цяло едно поколение!

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.