Вероятно много от нас като малки са мечтали да станат принцеси или крале. Но да бъдеш кралска особа не е много добра оферта, особено ако става въпрос за Британското кралско семейство. Освен определени закони има и много стриктен етикет, който трябва да се спазва.

За странната страна на етикета

Кралица Елизабет II е най-дълго действащия Британски монарх с впечатляващите 66 години на трона. За смъртта ѝ има предварително изготвен протокол, който изисква 12 официални дни траур. Интересното в случая, е че Кралицата е поставила условието в тези 12 дни траур по телевизията да не се излъчват хумористични предавания. Тя трябва да избере документални предавания за живота си, които да се излъчват вместо това.

Кралски празници

За разлика от нас простосмъртните, Кралицата празнува два рожденни дни. Тя е родена на 21 април, но освен тогава празнува и в началото на юни. Традицията започва от Крал Джордж II, който бил роден през ноември, но искал празненствата да са големи, затова решил рожденният ден на управляващия монарх да се празнува през юни. 

Правила, които не важат за кралското семейство

Има няколко правила, които Кралицата няма нужда да спазва. Тя не се нуждае от паспорт, тъй като ликът ѝ е на всички британски паспорти. По същата причина няма и шофьорска книжка. 

Правила, които важат за кралското семейство

Има някои много конкретни правила обаче относно храненето, които кралското семейство спазва. Те не могат да ядат миди, тъй като носят голям риск от хранително натравяне и алергични реакции. Освен това не консумират rare месо и чешмяна вода в чужди държави. Когато посещават чуждестранни лидери, Бъкингамският дворец праща на домакините списък с нещата, които Кралицата харесва и не харесва.

Когато през 2000 г. кралица Елизабет щяла да посети италианския президент, персоналът му получил 6 листа с неща, които тя не харесва. Ако случайно се озовете на вечеря с Кралицата, освен спазването на етикета при хранене, има едно много стриктно правило. В момента, в който Кралицата спре да се храни, трябва да спрат и всички останали. 

Домашните любимци на кралицата

Кралица Елизабет много обича кучета от породата уелско корги и има няколко. Персоналът в двореца няма право да им се кара или да ги превъзпитава. Домашните любимци могат да ходят където си искат в Двореца. Те имат индивидуално изготвено меню и ястията им се сервират на сребърен поднос. 

И още...

Членовета на кралското семейство трябва да се обличат скромно и подходящо за всеки повод. Кралицата обикновено трябва да се облича едноцветно, но тя настоява да носи ярки цветове, за да се откроява в тълпата. Поданиците на Кралицата изглежда също проявяват интерес дали протоколът за облеклото се спазва. През 2018 г. Мегън Маркъл се появява с рокля, която разкрива раменете ѝ и това предизвика цяла вълна негативни коментари в Twitter.

Освен това Кралицата забранява обувки на платформи и ярки цветове на ноктите, защото ги намера за вулгарни. Кейт Мидълтън редовно се бунтува срещу това правило с ярък лак и обувки на платформи, но само на събития, на който Нейно величество Елизабет не присъства. 

Кралицата очаква всички кралски дами да носят шапка през деня и тиара вечер. Единствено неомъжените девойки не носят тиара вечер, с това показват, че са свободни. С чантата си пък кралицата сигнализира придворните си кога е готова да приключа разговора с някой от гостите си. Това става като прехвърли чантата от лявото на дясното си рамо. Ако пък по време на вечеря постави дамската си чанта върху масата, значи е приключила и иска да си тръгне след 5 минути. 

Когато пътуват, всички членове на кралското семейство трябва да носят със себе си черен тоалет в случай на внезапна смърт. Причината е, че когато се връщат в Англия ще бъдат снимани, слизайки от самолета и трябва да бъдат облечени в подходящи траурни дрехи. 

Кралица Елизабет обича да прави малки спектакли вкъщи и да имитира известни личности, с който се е срещала. На първата ѝ Коледа с кралското семейство, принц Хари предупредил актрисата Мегън Маркъл да не засенчва кралицата по време на импровизациите. И докато спектаклите са забавни, да се играе монополи е забранено в Кралския двор, защото играта ставала ожесточена.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.