Как сте със съня?! Спите ли добре?! А сутрин лесно ли се разсънвате или ви е нужен поне час, в който да пиете кафе и да се мотаете у дома в опит да се приготвите за предстоящия ден?! И макар за много хора именно сутрините да са най-продуктивни, ние добре разбираме т.нар. „нощни птици“, които са активни в тъмната част на денонощието. Затова им предлагаме няколко ценни съвета, които ще им помогнат да са по-бодри през целия ден.

Съвети за ободряване

Като за начало проверете дали непрекъснатата ви сънливост не е свързана със здравословен проблем. И в случай че всичко ви е наред в това отношение, преминете към препоръките ни.

  • Пийте по една чаша вода още щом отворите очи. Нали знаете колко е важно?! Така както след отваряне на очи се отправяте към банята, за да си измиете очите, тялото ви също има нужда от пречистване. Затова дайте му малко вода. След това вече можете да преминете към кафето, макар че ви съветваме първо да закусите нещо.
  • Поставете будилника на стратегическо място. Ако е до главата ви, това ви дава идеална възможност да отложите алармата, при това няколко пъти. Затова сложете телефона си в другата стая, така че да ви се наложи да станете от леглото и да отидете до него, за да изключите алармата.
  • Тренирайте се! Вместо да се насилвате да се събудите, научете се да реагирате моментално като чуете алармата.
  • Лягайте и ставайте по едно също време. Така ще настроите биологичния си часовник и дори няма да имате нужда от аларма сутрин. Освен това спазването на ежедневен график за сън и бодърстване помага за поддържането в оптимално здраве на всички системи и органи, твърди биологът Джайлс Дафилд.
  • Приготвяйте закуската от предишния ден. Значително ще облекчите сутрешните си задължения. А и като знаете, че любимата ви закуска ви очаква, ще имате допълнителен стимул да се събудите.
  • Измислете си някаква сутрешна традиция, която да изпълнявате с удоволствие. Например няколко минути медитация са страхотен начин да започнете деня.
  • Вземете ободряващ душ, ако имате достатъчно време, и добавете и ароматна козметика – например душ гел с дъх на цитруси. Това ще повиши настроението ви и определено ще прогони сънливостта.
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.