Най-накрая бе разгадана тайната на нестихващия апетит. Причината за това постоянно да ни се хапва са специални клетки, които комуникират с невроните в мозъка. Те се казват таницити и функцията им е да информират мозъка с какво точно сме се хранили.

Откритието

Когато този вид клетки биват стимулирани, апетитът се увеличава, твърдят учени от университета в Уорик, Англия. Но как точно таницитите предават ценната информация? Чрез отговора си на аминокиселините, които ги усещат в храната чрез рецепторите в езика, които улавят вкуса на аминокиселините, пише електронното издание Medical Express.

Къде се намират таницитите?

Разположени са в центъра на мозъка и усещат хранителните вещества в гръбначно-мозъчната течност във вентрикулите. По време на изследването учените установили, че стимулирането на таницитите променя хранителните навици и води до кратковременно увеличаване на количеството поемана храна.

"Невронният механизъм за контрол на апетита се изследва от десетилетия, а нашето изследване довежда неочакван нов играч в системата", казва д-р Матей Болбореа, водещ автор на изследването.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.