Тъкмо си помислихме, че идва краят на пандемията и отново започна увеличаване на регистрираните случаи с коронавирус. И ако това определено ви е стреснало, добре е да знаете, че страхът е много по-опасен и вреди повече отколкото самият COVID-19. Така твърдят специалистите и ние сме склонни да им вярваме. Затова ето как да се справите с този проблем и да прогоните непрекъснатите притеснения от главите си.

Трикове за намаляване на страха от коронавируса

Първо искаме да подчертаем, че няма нищо странно в това да сте притеснени. Въпросът е, че подобно състояние с нищо не ви помага, а точно обратното. Да, самоизолацията и засилената хигиена със сигурност са съществени елементи от предпазването по отношение на физическото ни здраве. Психиката обаче също не е за пренебрегване.

За да го овладеете и да не навредите на себе си, трябва по-добре да разберете как точно се предава вирусът, съветва водещия изследовател и психолог от Института за социална и когнитивна психология при РАН Анна Юсупова, пише РИА Новости.

"В нашата ситуация, свързана с карантината, хората също ще изпитват тревога по отношение на възможността да се заразят. Страхът от хора, като потенциални носители на вируса, със сигурност е разбираем. Основното е да не се допуска страхът да се превърне в натрапчив и да пречи на нормалния живот на човек в обществото", каза Юсупова.

Опитът да се преборите със страха или да го пренебрегнете обаче може само да навреди. Затова по-добре опитайте да разберете какво точно ви притеснява. След това намалете риска от ситуации, които могат да причинят стрес. Освен това гледането и четенето на по-малко новини за коронавируса е добър вариант да намалите нивото на напрежението в ежедневието си.

„Важно е също да сте наясно, че другите не изпитват непременно същите страхове и спокойно, без агресия, реагирайте на факта, ако ви се стори, че някои хора наоколо се държа погрешно“, добави психологът.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.