Безспорно повечето от хора са оборудвали домовете си с климатик. Това чудо на техниката работи бързо и безшумно, дава комфортна топлина през зимата и носи спасителна прохлада в летните горещини. Освен приятел може да бъде обаче и опасен подлец.

С какво да внимаваме при климатиците?


1.С прекалено сухия въздух

Той води до суха лигавица на носа, пресъхнало гърло и сърбяща кожа. Косата също страда, като в отговор се наелектризира и се къса повече. Вирусите ще ни нападнат много по-лесно в тази суха среда. Решението е да помислим за подходящ овлажнител, както и да проветряваме по-често.

2.С насочването на въздушната струя

Насочената директно струя, било то топла или студена, неминуемо води до схващане. Ако сутринта се събудите и движенията ви са ограничени, причината е ясна.

3. С мястото на климатика

Забравете за него, в стаята, в която спите. Това води до прекалено изнежване на тялото. Оптималната температура за сън е 16-18 градуса.

4.С хигиената

Във филтрите се събират микроби, което налага честото им почистване. При всяко пускане на уреда въздухът се пълни със задържаните микроби и бактерии. Така се образува една благоприятна среда за появата на настинки, алергии и проблеми с очите. Почиствайте редовно, поне на 2 седмици и проветрявайте въздуха.

5. С температурата

Оптималната граница между въздуха в стаята и този навън трябва да е 6-8 градуса. Няма нужда да поддържате 30 градуса и да се разсъбличате, при положение че навън температурите са отрицателни. Това важи и за летния сезон - не правете стаята хладилник през топлите дни. Рязката граница само може да ви навреди.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.