Изолацията заради коронавируса се отразява различно на всеки в зависимост от това доколко динамично е било ежедневието му преди това. Разбира се, това е страхотен момент за релакс и самоусъвършенстване, но на някои хора подобно положение не им се отразява никак добре. Каква обаче е причината някои от нас да преминават толкова трудно през предизвикателството, ограничаващо свободата.

Ясно е, че нарушаването на обичайната рутина няма как да не ни повлияе. Ако досега можехме да отидем да се видим с приятелите и роднините по всяко време, в настоящата ситуация го правим само виртуално (поне така препоръчват специалистите). Освен това вече е трудно да се занимаваме с любимите си спортове и хобита извън дома си, а всички тези неща до голяма степен оформят човешката идентичност, отбелязва Metro.

Защо някои хора се справят по-трудно

Отношение към справянето с изолацията има така нареченото положително чувство за идентичност. То, според британския психолог д-р Пол Марсден, се движи от три елемента – усещане за автономия, свързаност с останалите и чувство за компетенция. Предвид пандемията и мерките за справяне с нея изглежда първите два условия са нарушени.

„Нашето чувство за независимост се изразява в свободата, избора и контрола. Чувството за свързаност с другите – грижата и близостта, които изпитваме, са блокирани от социалното дистанциране. А чувството за компетенция, като например успехите, самоусъвършенството и постиженията – е заличено в ситуация, от която се чувстваме безсилни да се справим с нея“, обяснява специалистът.

Какво е криза на идентичността?

„Когато даден човек започва да чувства объркване какво харесва и какво не, тогава придобива усещането, че не знае кой е той и какво иска в живота“, посочва експертът Ребека Локууд.

Именно затова започват да се появяват признаците на самосъмнение и несигурност. Най-често се случва при травматични обстоятелства като раздяла с любим и загуба на близък. Същото обаче се случва и в условията на изолация.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.