Няма защо да се лъжем, чистенето не е любимо занимание на никого, освен ако не се казва Монк. Нито е забавно, нито е кратко. А ако става въпрос за основно чистене... майко мила - нека някой друг го направи.

Е, не съвсем, защото всеки човек вярва, че се справя по-добре от другия и къщата му свети от чистота. Но наистина ли е така? Има ли нещо, което случайно сте пропуснали?

В тази статия ще ви покажем списък с неща, които дори и най-големите чистофайници могат да забравят да почистят, а всъщност трябва.

Как да почистите къщата

Хладилник

Въпреки факта, че хладилникът е проектиран да поддържа храната свежа за дълго време, може да навреди и на вас, и на вашите близки. Това се дължи на факта, че не го почиствате дълго време. Изобщо не е необходимо да правите това всяка седмица, но си поне отделете време за цялостното почистване на хладилника поне веднъж на 1-2 месеца.

Проучванията показват, че най-замърсените места в хладилника са отделите, където съхранявате месо и зеленчуци. За да почистите уреда, изключете го от контакта и изпразнете хладилника. Желателно е на този ден в него да е имало малко количество нетрайни продукти.

Изхвърлете веднага стари консерви и развалени храни, ако има такива. След това използвайте препарат за стените, измийте чекмеджетата и отделенията с топла сапунена вода и избършете с кърпа до сухо. След това можете да върнете продуктите обратно и да включите хладилника.

И още - Как да се отървете от лошата миризма от хладилника

Възглавници

За съжаление, много хора сменят постелките по време на почистване, но напълно забравят за измиването на възглавниците, въпреки че именно в тях често се натрупват акари, микроби и прашинки, дори и да не се виждат. За разлика от възглавниците с гъши пух, които могат да се съсипят при пране, повечето съвременни възглавници могат безопасно да бъдат изпрани в пералнята.

За да не сбъркате нещо, все пак прочетете необходимите условия за пране на вашия тип възглавница на етикета. Ако това не е възможно, топла вода и деликатно измиване ще ви помогнат. Същият метод се прилага за ватирани памучни одеяла. Основното е да бъдете внимателни и, ако е възможно, да се пере, както е посочено на етикета.

Первази и дограма

Всеки човек е в състояние да различи с просто око мръсен прозорец от чист - петна от пръсти и други неща ще се виждат еднакво добре, както през деня, така и вечер. Обаче, това, което е в непосредствена близост - мръсните первази на прозореца и рамки - често остават незабелязани.

За да почистите первазите на прозореца от мъртви насекоми, прах и мръсотия, е достатъчно да отделите 10 минути седмично. Избършете перваза с влажна кърпа и сапун. Ако не искате да използвате почистващ препарат, първо можете да премахнете насекомите с прахосмукачка, след това да напръскате перваза на прозореца с оцет и да го избършете със салфетки.

Кухненски чекмеджета

Поддържането на чекмеджетата, в които съхранявате чинии и кухненски уреди, е чудесна идея, нали? Въпреки това, мнозина забравят, че понякога тези места също трябва да се почистват внимателно, наивно мислейки, че тъй като чистите съдове се съхраняват там, тогава няма от къде да се появи мръсотия.

За да почистите кухненските чекмеджета, изпразнете ги. Избършете чекмеджетата с влажна кърпа, като премахнете петна и прах. Когато всички повърхности са изсъхнали, върнете уредите и приборите на мястото им. Между другото, ако по време на процеса на почистване забележите чинии, вилици или друга посуда, които не се използват от няколко години - помислете дали би било по-добре да ги дадете на някой, който ще ги ползва.

Външни мебели

Този артикул е за тези, които живеят в къща или обичат събиранията на балкона. Ако попадате в тази категория, трябва да помните, че мебелите на открито също трябва да се почистват. Когато започне летният сезон, вероятно поставяте столове и маси в градината или на терасата.

Преди да започнете да ги използвате, избършете ги с влажна кърпа, дори можете да използвате топла вода и сапун. Това ще ви позволи да избегнете дразнене при употреба, тъй като те са събрали прах, след като толкова дълго време не са били използвани. Такова почистване на мебели на открито трябва да се извършва веднъж на 1-2 месеца.

Завеси за баня

На мнозина изглежда, че завесите за банята не е необходимо да се почистват, защото те са на място, където постоянно се използват вода и сапун, но тази преценка е напълно погрешна. При липса на подходяща грижа, завесите се замърсяват и плесенясват.

Разбира се, можете постоянно да ги сменяте с нови, но не е ли по-добре просто да ги почистите? Доста лесно е да премахнете петната от плесен и сапун от завесите - просто ги отстранете и ги измийте със сапун и топла вода. След това ги закачете на място и ги опънете, за да могат да изсъхнат. Целият процес не отнема много време, но резултатът ще ви зарадва. 

Карти в портфейла

Можете да имате мръсни неща не само в къщата, но и със себе си. Перете дрехи, чистите обувки, но има няколко неща, за които всеки по някаква причина забравя през цялото време. Едно от тези мръсни неща е портфейлът и съдържанието му. Това е опасно, защото го използвате почти всеки ден, съхранявайки пари, които минават през много ръце, а вие напълно забравяте да го изчистите. Освен това не забравяйте картите.

Картите в портфейла могат да са различни - банкови, клубни. Едно е неизменно - не само вие, но и продавачите, касиерите и много други хора се докосват до тях. За да поддържате такова важно нещо като портфейла чист, е необходимо, първо, да го почистите директно, и второ, да почистите картите. Използвайте чиста кърпа или антибактериални кърпички. Основното нещо е да не докосвате магнитната лента, за да не се съсипят.

Ключовете

Ключовете от апартамент или кола са това, което използвате ежедневно. Затова те изискват постоянно почистване, защото това ще ви помогне да избегнете получаване на огромно количество микроби в дома си.

За да почистите ключовете и предотвратите ръждата, използвайте сол и лимонов сок, след това поръсете с препарат за миене на съдове и избършете до сухо с хартиена салфетка. Ако вече имат следи от ръжда, оставете ключовете за 20 минути в разтвор на вода с оцет. След това ги изплакнете и ги пуснете в разтвора за 30 минути. Тази процедура ще премахне ръждата и ще предотврати появата й за известно време.

Дръжки за врати

Мнозина отдавна знаят, че дръжките на вратите са почти най-замърсеното място в къщата. Това обаче, по някаква причина, не пречи по време на почистването да ги заобикаляте и направо забравяте. На дръжките се натрупват различни бактерии и микроорганизми.

Помислете колко често бършете дръжките на вратите. И колко често ги пипате с мръсни ръце? Резултатите са разочароващи, нали? Отделете поне няколко минути седмично, за да ги почистите.

Малки електроуреди 

Хладилникът вече беше обсъден в статията и никой не забравя да мие печката, защото тя е на най-видното място и участва в готвенето. Но какво да кажем за малките електроуреди, които използваме всеки ден или доста често? Това включва тостери, микровълнови фурни и кафе машини.

Всички тези устройства са пряко свързани и с приготвянето на храни и напитки. Ето защо те трябва да се поддържат в перфектна чистота. Отделете половин час седмично да избършете микровълновата, са почистите кафе машината и са извадите трохи от тостера. Това не отнема много време, но ще сте сигурни, че оборудването ви не е опасно. Не забравяйте да изключите захранването преди почистване.

Играчки

Когато децата са малки, родителите активно се стремят всичко, до което се докосне детето, да е стерилно. Независимо дали са храни, бутилки или играчки. С порастването на детето обаче изискванията към неговите играчки по някаква причина намаляват. Много е важно това да не се случи.

Въпреки факта, че на 4-5 години детето вече започва да разбира света около себе си, то все още се интересува от катерене някъде или опитване на нещо, което да вкуси. Ето защо родителите трябва да гарантират, че играчките, книгите и пособия за развитие са винаги чисти.

 За да направите това, не е необходимо да ги избърсвате с алкохол или да измивате на всеки половин час. Не, достатъчно е просто да ги миете с топла вода и сапун веднъж на няколко дни и да перете плюшените играчки на всеки няколко седмици.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

1 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.