Много хора знаят, че чаят е невероятно здравословна напитка. Много ограничен кръг от нас обаче знае за повторната употреба на торбичките за чай. Но те могат да бъдат полезни в различни области на човешкия живот. 

За лечение

За намаляване на болката

След ухапване от насекоми може да сложите торбичка чай. Танините в чая ще помогнат за свиване на кръвоносните съдове, което ще облекчи подуването и ще намали болката.

Първа помощ при изгаряния

Използваната торбичка чай трябва да се потопи в ледена вода, да се задържи малко, след това да се изцеди и да се приложи върху мястото на изгаряне. Благодарение на същия танин, това ефективно облекчава зачервяването и успокоява болката. Може да се използва и когато кожата е увредена от слънчевите лъчи.

Лек за брадавици

Чаените листа могат да помогнат при лечението на брадавици. След варене, изчакайте торбичката чай да се охлади до топло състояние и я поставете върху брадавицата за 15 минути. Тази процедура трябва да се прави три пъти на ден. След няколко дни брадавицата трябва да падне.

Помощник при лечение на конюнктивит

Както знаете, танинът има мощен антибактериален ефект. Ето защо използването на чаени торбички е оправдано при възпалителни заболявания на очите, включително конюнктивит.

За целта нанесете топла, влажна торбичка с чай върху засегнатата област, задръжте 5-10 минути, след което сменете с друга. Процедурата трябва да се прави няколко пъти на ден, докато симптомите на заболяването изчезнат.

За красота

Супер-лек за торбички под очите

След като използваните торбички се охладят, те трябва да се поставят в хладилника за 20-30 минути. След това го поставете под очите и оставете да действат 10-15 минути. Под въздействието на танина и ниски температури подпухналостта ще изчезне.

Елиминира неприятната миризма от ръцете

След готвене, миризмата на риба, лук, чесън или други ароматни подправки често остава на ръцете. За да я премахнете, можете да натъркате дланите и пръстите си с използвани торбички с мокър чай.

Вкъщи

Абсорбатор на миризма на обувки

Много хора се сблъскват с проблема с неприятните миризми, идващи от обувките. За да го премахнете, е достатъчно да поставите използвана суха торбичка за чай в маратонки, обувки или ботуши и тя ще поеме всички "аромати".

Помага при почистване на огледала и очила

Можете да използвате торбичката от чай повторно за почистване на огледала, стъкло и други лъскави повърхности. Достатъчно е да запарите няколко торбички във вряща вода. След това навлажнете парцал в охладения разтвор и продължете с почистването.

Улеснява миенето на мазни чинии

Ако в мивката ви има мазни съдове, накиснете ги в гореща вода и сложете там няколко торбички чай и оставете за 10-15 минути. След това измиването на мазнината от чиниите ще бъде много по-лесно.

Елиминира неприятните миризми в хладилника

Много често неприятни аромати се появяват в хладилника по различни причини. Достатъчно е да поставите няколко сухи торбички за чай и миризмите във вратите на уреда ще изчезнат.

Бори се с гризачи

Ако живеете в къща или имате селска вила, тогава сте запознати с проблема с мишките. Оказва се, че тези малки гризачи не понасят миризмата на чай, така че трябва да сложите използваните торбички чай навсякъде и животните ще ви оставят.

Помощ за градинарите

Танините в чая имат способността да намаляват киселинността на почвата, което има изключително неблагоприятен ефект върху гъбичките, които могат да навредят на коренището на дърветата. Ето защо, преди да засадите нов разсад, поставете чаена торбичка в дупката и я залейте с вода.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.