Покрай коронавируса всички започнаха да се интересуват относно срока на годност на повечето храни. Вече разгледахме някои, които на практика никога не се развалят. Сега пък ще ви изненадаме с няколко нехранителни продукти, за които няма да е зле да проследите етикетите.

13 нехранителни продукти, на които да проверим срока на годност

Слънчеви очила

Е, не започвайте веднага да търсите някъде по своите отпечатана дата – няма да намерите такава, макар че щеше да е от полза. Все пак слънчевите очила не са просто разкрасителен аксесоар, а имат отговорната задача да спират вредните UV лъчи, които могат да причинят проблеми със зрението. Според изследователи от университета в Сао Пауло ефективността на слънчевите очила намалява с времето, отчасти заради износването и евентуални надрасквания.

Детско столче за кола

То буквално може да спаси живота на детето, така че добре ще е да сме особено бдителни към състоянието му, както и да внимаваме за правилното монтиране. И още нещо, столчето за кола също има срок на годност и обикновено можете да го намерите някъде в долната част на седалката. Той варира в зависимост от датата на производството и марката.

Слънцезащитен крем

Вече е време да започнем да предпазваме кожата си от слънчевата светлина. Само че ако сте решили да изровите миналогодишния слънцезащитен крем, по-добре внимателно разгледайте опаковката и си спомнете дали наистина е от миналата година. Според специалистите такива кремове са ефикасни само три години. Затова някои експерти съветват да отбележите върху опаковката датата, на която сте я отворили.

Моторно масло

Няма лошо да се запасите с моторно масло, когато го намерите на разпродажба, но имайте предвид, че след пет години то обикновено вече е за изхвърляне, категорични са специалистите. Така че първо вижте датата на опаковката, защото може именно тази да е причината за намалената цена. И ако си мислите, че няма кой знае какво да му се случи, ще ви споделим, че може да промени консистенцията си, както и да няма същата ефективност, която би трябвало да има.

Пакетчета чай

Почитателите на чая едва ли ще се изненадат, но за онези, които по-рядко пийват тази топла напитка, може и да е изненада. Не е задължително чаят да се е развалил, ако му е изтекъл срокът на годност, но пък може да е загубил качеството си.

Боя

В случай че сте от хората, които обичат да майсторят разни неща у дома, може и да ви е оставала боя след някой ремонт, която да сте забравили в килера, мазето или гаража. Е, да знаете, че не е вечна и вероятно следващият път няма да ви свърши работа. Специалистите препоръчват да изхвърляме всякакви бои, които са отворени преди от две до четири години.

Неотворената боя на маслена основа ще е ок за използване за около 15 години, а тази на основата на латекс – за около 10 години (повтаряме – неотворена). И още един съвет, независимо от това колко е престояла, хвърляйте всяка боя, която е изсъхнала, плесенясала или има твърди частици в нея.

Паста за зъби

Принципно това е нещо, което няма как да ползваме с години, но все пак може да забравим тубичка в някоя от чантите си след пътуване и да я открием отново след години. Или пък ако също сте я намерили на промоция, да знаете, че не е сред продуктите, с които е добре да се презапасявате. Срокът зависи от производителя и марката.

Сапун

Очаквате сапунът да ви помага да сте чисти и свежи, но всъщност не върши никаква работа?! Значи може просто да е стар. Някои сапуни имат срок на годност, но за тези, на които не е отбелязано, експертите препоръчват да се съхраняват не повече от три години.

Маратонки

Колкото повече тренирате с вашия чифт, толкова повече се износва, което означава, че няма да можете да бягате толкова ефективно и може да се увеличи рискът от нараняване. Най-добре е да сменяте маратонките, след като изминете с тях 500-1000 км, макар че не сме сигурни как точно ще го изчислите. Това е доста широк диапазон, така че обърнете внимание повече на това как се чувствате с тях.

Каска

Супер изобретение за предпазване от наранявания, което обаче няма да е толкова ефективно, ако каската е с минал срок на годност. Солта в потта може да разяде материалите, с които е направена отвътре, а слънцето – да повреди пластмасата. Сериозните мотористи трябва да сменят каските си на всеки две години.

Спирала за мигли

Вероятно в несесера на всяка дама има по някоя спирала, отворена преди повече от половин година. Експертите са категорични, че не е препоръчително да я ползвате. Добре е да я хвърляте около три месеца след като я отворите, защото може да се е замърсила и това да ви изложи на риск от инфекция. Ако пък съдържанието изсъхне преди изтичането на тези три месеца, изхвърлете спиралата незабавно, не се опитвайте да я втечните по някакъв начин.

Батерии

Освен ако нямате много устройства, които ползват батерии, не ви съветваме да си купувате цяла кутия. С времето определени части от батериите се разяждат и това затруднява прехвърлянето на електричество. Батериите няма да са опасни, нито напълно безполезни, но със сигурност няма да функционират така, както новите.

Крем за лице

Ако сте го отворили преди повече от две години и все още имате от него, по-добре го изхвърлете. Причината е, че няма да хидратира ефективно, със сигурност не колкото нов.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.